Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz ile birlikte uluslararası kredi derecelendirme kurumların Türkiye’nin notlarını düşürmesinin ardından, Erdoğan’ın talimatıyla ‘yerli ve milli’ kredi derecelendirme kuruluşu oluşturuldu
Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz ile birlikte uluslararası kurumların Türkiye’nin yatırım, kredi ve gelişmişlik düzeyi gibi notlarını düşük vermesine karşı her seferinde “kendi notumuzu kendimiz veririz” tehdidinde bulunan AKP dediğini yaptı. Sputnik’te yer alan habere göre, 28 Kasım’da yapılan anlaşma ile kamu bankaları, özel bankalar ve Borsa İstanbul, Japonya merkezli JCR Avrasya’nın yüzde 85.05 hissesini satın alarak ‘yerli ve milli’ kredi derecelendirme kuruluşunu oluşturdu. Büyük pay Borsa İstanbul’un Kuruluşun ismi henüz netleşmezken, Borsa İstanbul yüzde 18.50’lik payla şirketteki en büyük hisse sahibi olduğu ve Japonların elinde ise yüzde 15’lik bir pay kalacağı belirtildi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yapılan açıklamada JCR Avrasya’nın yüzde 85.05 hissesinin kurucu ortaklarından satın alınması ve Japonya Kredi Derecelendirme Kurumu olan JCR-Japan Credit Rating Agency ile mevcut ortaklığın devam ettirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. TBB açıklamasında, “Yeni ortaklık, finansal piyasalardan borçlanmak isteyen şirketlerin kredi değerliliğini tespit edecek ve kredi notu sayesinde kaynaklar daha verimli kullanılarak ekonomide sağlıklı büyümeye destek sağlanacak” iddiasında bulundu. Hisse devrinin tamamlanmasının ardından JCR Avrasya’da Borsa İstanbul’un payı yüzde 18.50, Japan Credit Rating Agency’nin yüzde 14.95, Finansal Kurumlar Birliği, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ve Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’nin yüzde 6’şar, kamu bankaları ve özel bankalar ise yüzde 2.86’şar payı olacak.
Notlar bir bir düşünce!
Dünyada ülkelere kredi derecelendirme notunu veren ve yatırımcılar tarafından genel bir kabul gören üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu bulunuyor; Moody’s, Fitch ve Standard&Poors (S&P). Kredi derecelendirme notu, bir ülkenin kendisine verilen borçları geri ödeyebilme kapasitesini veya geri ödeyememe olasılığını gösteren bir kredi riski değerlendirmesidir. Ocak 2017’ye kadar bu üç kuruluştan en az birinin “yatırım yapılabilir” notuna sahip olan Türkiye, Ocak 2017’den bu yana kuruluşların üçünden de olumlu bir not alamadı ve kredi derecelendirme notu “yatırım yapılamaz” düzeyine kadar geriledi. Türkiye dünya sıralamasında, 2018 yılsonu itibarıyla 13 puan ile 148 ülke arasından 82. sırada yer alıyordu. Moddy’s 2019 yılının haziran ve temmuz aylarında B1 notu verirken, Fitch’in ise aynı aylarda BB’den BB-’ye düşürdü.
EKONOMİ SERVİSİ