Nizip Çayı, Antep ve Nizip Organize Sanayi bölgelerinden dökülen atıklar sonucu zehir saçmaya başladı. Çayın kıyısında bulunan 22 mahallede kanser vakaları artarken, tarım yapılamaz oldu
Antep’in Başpınar bölgesinden başlayarak Nizip’teki Hancağız Barajı’na kadar uzanan Nizip Çayı tüm bölgeye zehir saçıyor. Başta Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların atıklarıyla kirlenmeye başlayan çay, Nizip ilçe merkezinin ve sanayisindeki fabrikaların atıklarıyla daha da kirlenerek Hancağız Barajı’na ulaştığında kapkara bir renge bürünüyor. Çayın yakınından geçtiği 22 mahallenin doğası atıklardan kaynaklı büyük zarar görüyor. Verimli meyve bahçeleri kurudu ve tarım arazileri çoraklaştı.
Görüşmeler oldu fakat değişen bir şey yok
Atıkların dökülmesine ilişkin önlem alınmazken, çayın temizlenme çalışması için Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) yetkili kurumlarla ortak bir çalıştay düzenledi. Temmuz ayında ise Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Antep Valisi Davut Gül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaret ederek Nizip Çayı’nın kirliliğinin önlenmesi konusunda atılacak adımları görüştü, fakat değişen bir şey olmadı.
‘Sorun çözülene kadar takipçisi olacağım’
Sorunun artarak ilerlediğini belirten İyi Parti Antep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, yetkili kurumların sorunun çözümü için harekete geçmediğini söyledi. Çevreye verdiği zarar nedeniyle çayın onlarca insanın ölmesine ve sakat kalmasına neden olduğunu vurgulayan Filiz, “Çay aynı zamanda bitki örtüsünün zarar görmesine ve hayvanların telef olmasına da neden oluyor. Biz yıllardan beridir bu sorunun çözümü için uğraşıyoruz. Ben Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde de bu konuyu geçen yıl dile getirmiştim” dedi. Yetkili kurumların birkaç toplantı yaptıklarını ancak hala bir adım atmadıklarını ifade eden Filiz, “Nizip Çayı’nın güzergâhı boyunca ve Hancağız Barajı rezervuarındaki suların yöre çiftçileri tarafından sulama amaçlı kullanılması sonucunda bitkilerde verimsizlik, hastalık ve kurumalar meydana geliyor. Dere kenarındaki köylerde ülke ortalamasının çok üzerinde kanser vakaları ve buna bağlı ölümler görüldüğü gibi, şikâyetler 2009 yılından bu yana çeşitli şekillerde gündeme getirilmiş, maalesef sorunlar çözülmemiştir. Bu sorun çözülene kadar takipçisi olacağım” diye belirtti.
‘Çaya dökülen zehirden herkes etkileniyor’
Nizip Çayı’nın 1970’li yıllardan beridir kirlenmeye başladığını hatırlatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Nizip İlçe Başkanı Haluk Kahraman da yıllardır bu sorunun çözümü için mücadele ettiklerini, ancak hiçbir sonuç elde edemediklerini söyledi. Ziraat Odası yönetimindeyken de ciddi anlamda bu sorunun çözümü için çaba sarf ettiklerini anlatan Kahraman, şöyle devam etti: “Nizip Çayı’nda biriken fabrika atıklarından dolayı 22 köy doğrudan etkileniyor. Çayın suyu Hancağız Barajı’nda birikiyor. Barajdan faydalanarak yetişen ürünlerimize de bu fabrika atıklarının kimyasal etkisi geçiyor. Bu ürünlerin ulaştığı herkes de Nizip Çayı’na dökülen zehirden etkileniyor.”
‘Hastalık saçıyor’
Geçen yıl çayın içinden geçtiği Adaklı köyünde bu sudan zehirlenen 10 kişinin cenazesine gittiklerini sözlerini ekleyen Kahraman, şöyle devam etti: “Bu suya dökülen zehirli fabrika atıklarının kaynağı ise Gaziantep Organize Sanayi Bölgesidir. Sudaki zehirden insanlarımızı kaybediyoruz. Bahçe, bostan ekemiyoruz. Baraj suyu tamamen hastalık saçıyor. Sözde çevre köylerin sudan faydalanabilmesi, bahçelerini sulayabilmesi için Nizip Çayı kaynak alınarak Hancağız Barajı yapıldı. Ama şu an ise tamamen fabrika atıklarının yuvası haline gelen bu baraj ve çay değil fayda hastalık saçıyor.”
‘3 yıl geçmesine rağmen bakanlık adım atmadı’
Öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul’un 2016 yılında Nizip çayındaki kirlilikle alakalı dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesine bakanlık verdiği cevapta çaydaki kirliliğin önlenmesine dair çalışmaların sürdüğü ileri sürülmüştü. Aradan geçen 3 yıla rağmen bakanlık tarafından kirliliğin önlenmesine dair hiçbir adım atılmadı.