Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi, ABD ile gerilim konusu olmayı sürdürüyor. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch, Ankara’nın geçtiğimiz hafta S-400’leri ABD menşeili F-16’larla test etmesinin ardından yaptırım girişimini hızlandıracaklarını duyurdu.
Önümüzdeki hafta
ABD yasama sisteminin üst meclisi Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch, Türkiye’ye S-400 alımı sebebiyle yaptırım uygulanmasını öngören ve hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların destek verdiği yasa tasarısının görüşülmesi için girişimlerini hızlandıracağını söyledi. CNN’e konuşan Risch, önümüzdeki hafta genel kurul gündemine getirilmesi için Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’a baskı yapacağını söyledi. Risch, bu kararının arkasında Türkiye’nin hava savunma sistemleriyle yaptığı testlerin “ABD’nin savunma kabiliyetlerini etkilemesi” ve süreçte ilerleme kaydedilememesi olduğunu ifade etti.
‘F-16’ları hedef yaptılar’
Risch, “İnsanlara müzakere etmeleri için zaman vermeye razıydım, ancak kısa süre sonra bu değişti. Durum iyileşeceğine kötüleşti” dedi. Risch, Londra’daki NATO zirvesindeki Türkiye-ABD heyeti görüşmeleri hakkında bilgilendirildiğini ifade ederken, “Açıkça hiçbir şeyin değişmediğini görüyorum” dedi. Türkiye’nin birkaç hafta önce S-400’leri test ederken ABD yapımı ve NATO envanterinde bulunan F-16’ları test hedefi olarak kullanmasına değinen Risch, “Testler yaptılar. Özellikle savunma kabiliyetimizi etkileyen testler yaptılar” diye konuştu.
Kuzey Suriye eklenebilir
CNN’in aktardığına göre yaptırım tasarısına S-400’lerin yanı sıra Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yaptığı operasyonun da eklenmesi konuşuluyor. Risch, yasanın Senato’dan “98-2” gibi veto edilemez bir çoğunlukla geçeceğini kaydetti. Risch, kendisinin de katıldığı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki görüşmesinin ardından “Muhtemelen, yaptırım tasarısını şimdi geçirmemek en iyisi” demişti. Trump’a anlaşma için zaman verdiği konuşulan Risch, tutumunun değiştiğini belirtirken, yaptırım tasarısında Ankara’ya ağır ekonomik, askeri ve siyasi yaptırımlar yer alıyor.
Halkbank’a ret
ABD’deki İran yaptırımları davasında New York Güney Bölge Federal Mahkemesi, İran yaptırımlarını delmekle suçlanan Halkbank’ın avukatlarının “mahkemenin yargı yetkisi olmadığı” gerekçesiyle davanın düşmesi ve reddi hakim yapmak için “özel statüyle duruşmaya katılım” talebini reddetti. Davaya bakan yargıç Richard Berman, Halkbank’ın mahkemenin yargı yetkisine itiraz, reddi hakim gibi taleblerini ancak New York’a gelip duruşmalara katılması ya da avukatlarının duruşmalara katılmasına müsade etmesi halinde yapabileceğini ifade etti. Berman, duruşmalara katılmayan Halkbank’ın, “firari” konumdayken mahkemeden talepte bulunamayacağını belirtti. Bankaya, “ABD’nin İran yaptırımlarını delmek” dahil 6 farklı suçlama yöneltilmişti.
HABER MERKEZİ