AKP İktidarı, tarımsal ürünleri ithalata bağlayıp çiftçiliği yok eden adımlar atıyor. Sudan’dan ithal edilecek 802 ürün için gümrük vergilerini kaldırmayı taahhüt eden iktidar,Sırbistan ve Bosna-Hersek’ten gümrüksüz et ithalatı yapacak
Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Hüsnü Dilemre Sudan’dan ithal edeceği tarım ürünlerinde, gümrük vergisine tabi 802 üründe gümrük vergilerini kaldırmayı taahhüt ettiğini duyurdu. Sudan’ın ise mevcut gümrük vergilerini 6 farklı ürün listesi kapsamında kademeli olarak 2028 yılına kadar kaldıracağı belirtildi. AKP iktidarı, 2014 yılında Sudan’la bir anlaşma imzalamıştı. 09.11.2015 tarihinde bakanlar kurulunun 8234 sayılı kararı ile, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma” resmileşti.
Sermayeye davet
Yapılan anlaşma sonrası, Sudan’da 99 yıllığına 780 bin 500 hektar tarım arazisi TİGEM aracılığıyla kiralandı. Kiralanan araziler için Sudan’la ortak bir şirket kurulurken Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, sermaye sahiplerini Sudan’a çağırdı. Bakan Pakdemirli dünyanın en bereketli toprakları olduğunu iddia ettiği Sudan’a zenginlik ve refah taşıyacaklarını iddia ederken Türkiye tarımının bir avuç sermaye çıkarına kurban edileceğini açıkça gösterdi.
AKP, tarımı çökertti
Bakan Pakdemirli’nin, dünyanın en bereketli toprakları olarak lanse ettiği Sudan’ın yüz ölçümü Türkiye’nin yaklaşık 2 misli. Ancak, Sudan’ın yüz ölçümünün yarısı çöllerden oluşurken tarım yapılabilecek arazi büyüklüğü ise Türkiye’den daha az. Dünyanın en değerli ovaları Türkiye’de yok edildi. Bursa Ovası, Sakarya Ovası, İznik Ovası, Trakya toprakları, Ödemiş, Tire, Menderes ve daha birçok değerli ova halen yok edilme sürecinde. Enerji, maden, sanayi, imar vb. amaçla sermaye kesiminin çıkarları için tarım arazileri katledildi. Tüm bunlar yaşanırken Türkiye’nin Tarım Bakanı Sudan’ın tarım arazilerine övgü yapmış olması hedeflerinin sermaye çıkarları olduğunu aslında ortaya koyuyor.
Refah ve zenginlik götürecek!
Birkaç ay önce Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sudan ile işbirliği yapılabilecek ulaştırma, enerji, sulama ve hayvancılık gibi birçok alan olduğunu ifade ederek, “Tarımda bilgi, tecrübe, donanım ve teknoloji konularında çok iyi konumdayız. Sudan’ın engin ve bereketli tarım arazilerini kazan-kazan esasıyla, Sudanlıların daha fazla istifadesine sunmak refah ve zenginlik üretme noktasında birlikte çalışmak için fırsatlar bulunmaktadır. Vakit ekim vakti, vakit hasat vaktidir.” demişti.
İthal edilecek bazı ürünler
Komisyonda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu üyesi Ahmet Ünal Çeviköz konuşmasında, Sudan’dan ithal edilecek ürünlerin bazılarını sıraladı, “50 bin büyükbaş, 2 bin küçükbaş hayvan, 8 bin ton et, 2 bin ton tereyağı, 2 milyon yumurta, 500 ton bal, 5 bin ton patates, 5 bin ton domates, bin ton sarımsak, 2 bin ton üzüm, her biri 5 biner ton olmak üzere buğday, arpa, yulaf, mısır ve 2 bin ton buğday unu bu listenin içinde bulunuyor”. Çeviköz, ithal edilmek istenen tüm ürünlerin Türkiye’de üretildiğine dikkat çekerken, çiftçiye yapılması gereken 2018 buzağı desteğinin yapılmadığını söyledi.
Sırbistan ve Bosna-Hersek
Hükümet yetkilileri geçtiğimiz günlerde artık ‘et ithalatı yapılmayacağına’ ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Buna karşın Sırbistan ve Bosna-Hersek’ten et ithal edileceği TBMM Dışişleri Komisyonu’nda onaylandı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye’nin yeni bir ithal et anlaşmasını kaldıramayacağını belirterek, “Artık yeter AKP ithal et anlaşması yerine Türkiye’de tarımı, hayvancılığı desteklesin. Çiftçiye verdiği sözleri tutsun” dedi. AKP iktidarı ithalat yapılan ülkelerde inşaat sermayesine alan açılması koşulunu ortaya koyarken ‘inşaata dost, çiftçiye’ düşman yüzünü ortaya koymuş durumda.
Sırbistan’daki havuz şirketler
AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen Taşyapı İnşaat Şirketi, Sırbistan hükümeti ile geçtiğimiz yıl otoyol inşaatı projesi imzaladı. Türkiyeli İnşaat şirketi TACA ile Sırbistan’ın Gemax Şirketi Stratejik İşbirliği Anlaşması imzaladı ve ortaklık kurarak inşaat işlerine başladı. Setup İnşaat 754 konut 31 ticari alan inşa ediyor. 800 milyon tutarında otoyol projesini alan Enka İnşaat. Cengiz Holding patronu Mehmet Cengiz tam 1 yıl önce, Yugoslavya döneminin en önemli madencilik şirketi RTB Bor’u almak için Belgrad’a gitti ve Sırbistan yönetimiyle ilk görüşmeyi yapmıştı ve görüşmeler halen sürüyor. Türkiyeli inşaat şirketleri Sırbistan’da 20 adet elektrik santrali inşa ediyor ve inşaların ardından bu santralleri işletecek. Bu şirketlerden biri ise Limak İnşaat.
EKOLOJİ SERVİSİ