HDP Doğubayazıt İlçe Örgütü, gazeteci Aziz Oruç’a ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada Avrupa’ya geçmek isteyen Oruç’un İran tarafından işkence edildikten sonra sınırda ölüme terk edildiği ve Ekelek’in Oruç’u donmak üzereyken kurtardığı belirtildi
Ağrı’da, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Doğubayazıt İlçe Örgütü, 11 Aralık’ta Gazeteci Aziz Oruç ile birlikte gözaltına alındıktan sonra dün çıkarıldıkları mahkemece “örgüte yardım ve yataklık” iddiasıyla tutuklanan İlçe Eşbaşkanları Abdullah Ekelek ve belediyenin eski meclis üyesi Muhammet İkram Müftüoğlu’na dair açıklama yaptı.
Parti binasında yapılan açıklamada konuşan söyleyen HDP İlçe Yöneticisi İsmet Demir, olayın detaylarını anlattı.
Aziz Oruç’un gazeteci olduğu açıkça bilindiği halde iktidar medyası tarafından “terörist” olarak lanse edilmeye çalışıldığını söyleyen Demir, gazeteci Oruç’un insanlık dışı bir muameleye maruz kaldığını ifade etti.
‘İşkence yapılarak ölüme terk edildi’
İran Devleti tarafından yakalanıp insanlık dışı uygulamalarla işkence edilen Oruç’un sınırda boş bir arazide, tel örgüler arasında ölüme terk edildiğini paylaşan Demir, sonrasında yaşananları şöyle anlattı:
“Bir şekilde milletvekillerimize ulaşıp, yardım talebinde bulunmuştur. Bu talep üzerine milletvekillerimiz de bölgeye yakın olan Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanımız Abdullah Ekelek’i arayarak, gazeteci Aziz Oruç’un bulunduğu yerden alınmasını ve yardımcı olunmasını istemiştir. İlçe Eşbaşkanımız Ekelek, yalın ayak olarak ilçeye yakın bir yere gelen ve donmak üzere olan gazeteci Oruç’un bulunduğu yere giderek yardımcı olmuştur. Ertesi gün Aziz Oruç’un ailesine ulaşarak üzere taksi için yol kenarında bekleyen İlçe Eşbaşkanımız ve gazeteci Oruç, ani bir baskınla yere yatırılarak, ters kelepçelenip gözaltına alınmıştır.”
‘Savcılık talimat saydı’
Oruç, Ekelek ve Müftüoğlu’nun gerek aileleri gerekse de avukatlarıyla görüştürülmediğine dikkat çekilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “İçişleri Bakanlığı’nın açıklamaları ve havuz medyasının servis ettiği haberlerden anlaşıldığı gibi partimize yönelik sürdürülmekte olan siyasi soykırım ve karalama kampanyasının bir parçası haline getirilmeye çalışıldı. Bunun üzerine savcılık ve mahkeme heyeti bu yaklaşımları tutuklama için talimat olarak ele alıp, arkadaşlarımız Ekelek ve Müftüoğlu’nun tutuklanmasına karar vermiştir.”
Ekelek ve Müftüoğlu’nun akla ve mantığa aykırı iddialarla tutuklandığını söyleyen Demir, tutuklama kararını kınayarak, Ekelek ve Müftüoğlu’nun bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
Tedavi edilmiyor
Aziz Oruç’un eşi Hülya Oruç da sosyal medya hesabından Oruç’un sağlığına ilişkin açıklama yaptı. Hülya Oruç, avukatın Oruç ile görüştüğünü ve doktorların Oruç’u tedavi etmediklerini belirterek “Hayatından şüphe ediyorum” dedi.
#AzizOruc avukatından haber var şuan itibari ile eşim dün ve bugün #yasareryilmazdevlethastanesine sağlık kontrolüne götürülmüş dün ve bugün olmak üzere nöbet değişimindeki doktorların hicbiri tedavisini kabul etmemiş ve tedavi yapmamışlardır hayatından şüphe ediyorum
— Hülya Oruç (@HlyaOru10) December 14, 2019
Avrupa’ya geçmek istiyordu
Edinilen bilgilere göre ise, Denizli Pamukkale Üniversitesi’nde öğrenci olduğu yıllarda 2009-2013 yılları arasında hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davada verilen hapis cezası nedeniyle 2017 yılında Federal Kürdistan Bölgesi’ne gitmek zorunda kalan gazeteci Aziz Oruç, Avrupa’ya gitmek için İran üzerinden Ermenistan’a geçmek istedi.
Ancak İran’dan geçen Oruç, Ermenistan sınır polisleri tarafından pasaport kontrolü yapıldıktan sonra ülkeye alınmadı. Oruç, gazeteci olduğunu bildirmesine rağmen saatlerce bir odada dövüldükten sonra tekrardan İran’a yollandı. İran da 2 gün hücrede tuttuğu Oruç’u Türk yetkililere teslim etmek yerine işkence yaptıktan sonra çıplak ayakla sınır hattına ölüme terk etti. Sınır hattında donmak üzere olan Oruç, telefonla yakınlarını arayarak yardım çağrısında bulundu
HABER MERKEZİ