HDP’li Mahmut Toğrul, 19-24 Aralık Maraş Katliamı’nın yıldönümünde, sorumlularının cezalandırılması ve katliamla yüzleşilmesi amacıyla Meclis araştırması istedi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Mahmut Toğrul, 19-24 Aralık Maraş Katliamı’nın yıldönümünde, katliamları planlayanların ve siyasi destek sunanların tespit edilmesi, cezalandırılması ve katliamla yüzleşme süreçlerinin işletilmesi amacıyla Meclis araştırması istedi.
Araştırma önergesinin gerekçesinde, Alevi yurttaşların tarih boyunca inanç ve kültürlerinden ötürü birçok katliama maruz kaldığı belirtildi. Önergede, Maraş Katliamı’nın Türkiye Cumhuriyet tarihinin en kanlı ve hunharca işlenmiş siyasi bir katliam olduğu belirtilerek, “Maraş katliamına giden süreçte provokasyon ve linç kültürü aşamaları devreye konmuştur. Katliamlar 19 Aralık tarihinde Çiçek sinemasına atılan bomba ile başlamıştır. Fakat daha sonra ortaya çıkmıştır ki, bu bombalı saldırı Maraş katliamı gerçekleşsin diye planlanmış olan bir provokasyondur. Söz konusu provokasyondan sonra Alevilerin yoğunlukla bulunduğu bir kıraathaneye bir bombalı saldırı gerçekleştirilmiştir. Hemen akabinde iki öğretmen öldürülmüş, cenaze törenleri de saldırıya uğramıştır. 22 Aralık’ta karanlık odaklardan güç alan çete çevrelerinin propagandası sonucu saldırılar Alevilere yönelik katliam boyutuna ulaşmıştır” denildi.
‘Devlet özür borçlu’
Başta Alevi yurttaşlar olmak üzere, tüm demokratik kamuoyunun beklentisinin bu katliamın aydınlatılması ve sorumlularının cezalandırılması olduğunun belirtildiği önergede, resmi olmayan rakamlara göre 500’e yakın insanın yaşamını yitirdiği ve binlerce insanın da göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. Önergede, şimdilerde Alevi evlerinin işaretlenmesine de yer verildi. 32 ayrı yerde 100’ü aşkın Alevi ailenin evlerinin işaretlendiğinin belirtildiği önergede, “Geçmişlerindeki acı olaylarla yüzleşemeyen toplumlar, demokratik ve ortak bir geleceği inşa edemeyeceklerdir. Gününde gereğini yapamayan ve adaletin yerini bulmasını sağlayamayan devlet, Alevilere ve tüm topluma karşı özür borçludur” ifadelerine yer verildi.
Önergede, Maraş Katliamı özelinde oluşturulacak bir hakikat ve yüzleşme deneyimi Şeyh Said, Ağrı Zilan, Dersim, Çorum, Sivas, Gazi, Roboski, Zergelê gibi tüm katliamların açığa çıkarılması ve yüzleşilmesinin gerekliliğine vurgu yapıldı.