Tüm Bel-Sen’in “Halk İçin Bütçe, Demokratik Türkiye” başlıklı basın açıklaması, metinde “kayyum” ifadesi geçtiği için engellendi
Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen), Ulus Meydanı’nda “Halk İçin Bütçe, Demokratik Türkiye” konulu basın açıklaması yapmak istedi. Meydana gelen polisler, basın metnini gördükten sonra açıklamaya izin vermeyeceklerini belirtti ve “Valiliğin izni yok” gerekçesini sundu.
Duruma tepki gösteren Tüm Bel-Sen Ankara 2 Nolu Şube Sekreteri İsmail Kaygusuz, polisin kayyum ibaresinden rahatsız olduğunu söyledi. Kaygusuz şunları söyledi: “Valilik kendisi bir metin hazırlayıp bize okutturmak istiyor ama sendikamızın kendi görüşü ve düşünce tarzı var ve biz bunu kabul etmedik. ‘Basın açıklaması metnini bize gönderin uygun görürsek size açıklama yaptıracağız’ diyorlar. Bu şu anlama geliyor: ‘Biz hazırlayacağız ve siz de bu metni okuyacaksınız.’ Biz bunu kabul etmiyoruz. Asıl izin vermedikleri metinde kayyumlarla ilgili ibarelerin yer alması.”
’29 yıldır demokrasi için mücadele ediyoruz’
Daha sonra açıklama Tüm Bel-Sen Genel Merkezi önünde yapılmak istendi ancak polisler buna da engel oldu. Bunun üzerine sendikacılar polise, “Bu ülkeye yazık ediyorsunuz” diye tepki gösterdi.
Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’nde açıklama yapan Tüm Bel-Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Devrim Kahraman, sendikalarının 90’Iı yılların zorlu koşulları altında 20 Aralık 1990 yılında binlerce kişinin katılımıyla kurulduğunu hatırlattı. Kahraman, “O günden bugüne 29 yıllık tarihimizde ülkemizin demokratikleşmesi, yerel yönetimlerin demokratik katılımcı halkçı, hesap verebilir olabilmesi ve yerel yönetimlerde çalışan emekçilerin özlük ve demokratik haklara sahip olabilmesi için mücadele ettik” dedi.
‘Kayyumlarla halk iradesi yok sayıldı’
AKP’nin 17 yıllık iktidarı döneminde baskılarla karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Kahraman, “Özellikle 2012 den günümüze işten atmaların, tutuklanmaların, soruşturmaların ve sürgünlerin artarak devam ettiğine tanık oluyoruz. Bugün 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında ilan edilen OHAL ve KHK rejimiyle yönetilmekteyiz. Bu süreçte halkın seçtiği belediye başkanlarının yerine kayyumlar atanarak halk iradesi yok sayılmıştır” diye konuştu.
Kahraman 2020 yılı bütçesiyle ilgili, “2020 yılı bütçesi incelendiğinde sermayeyi koruyan emekçileri görmezden gelen, üretimi hedeflemeyen bir bütçe olduğu açıktır: Bu bütçede eğitime, sağlığa ve yerel yönetimlere kaynak aktarımının kısıtlandığı, askeri harcamalara ve diyanete ise bütçeden daha fazla payın ayrıldığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Kahraman, yerel yönetimler işkoluna yönelik taleplerini şu şekilde sıraladı:
* Öncelikle Yerel Yönetimlerde imzaladığımız toplu sözleşmelerin önündeki engellerin kaldırılarak özgür toplu sözleşme koşullarının sağlanması.
* Zabıta emekçilerinin meslek tanımının yapılması ve fazla mesai ücretlerinin belediye meclisince belirlenmesi,
* Bütçeden yerel yönetimlere daha fazla kaynak aktarımının sağlanması,
* Her şeyden önce yerel demokrasi ve yerel yönetim ruhuna aykırı olan kayyum uygulamalarına son verilmesi,
* Kayyumlar ve KHK marifetiyle işten atılan emekçilerin bütün haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmeleri,
* Emekçilere İnsan onuruna yaraşır ücret verilmesi.
ANKARA