Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde kurulması planlanan Biyokütle Enerji Sanayi ve Katı Atık Yakma Tesisi’ne karşı yurttaşlar ellerinde dövizlerle ilçede yürüyüş düzenledi
Zonguldak’a bağlı Gökçebey ilçesinde yüzlerce yurttaş yakma tesisine karşı sokağa çıktı. Gökçebey istasyonda buluşan yurttaşlar yürüyüşlerini Cumhuriyet Meydanı’na kadar ellerinde dövizlerle sürdürdü. Sona eren yürüyüş sonrasında konuşan yurttaşlar, “Gökçebey ilçemizde bu tesisin kurulmasını istemiyoruz. Gelecekte kanser illeti ile mücadele vermekte istemiyoruz. Yeşil ilçemizi birilerinin para kazanması için yok ettirmeye asla izin vermeyeceğiz. Tesisi kuracak kişilerin iş istihdamı sağlayacağız sözleri bizleri kandıramayacaktır. Bizler şimdiden bu tesise karşı çıkmazsak yarın çok geç olacak. Biz ilçe olarak Bir Çatalağzı ve diğerleri gibi olmak istemiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Belediye başkanı da karşı
Yurttaşların kararlı bir tutumla sürdürdükleri yürüyüş sonrası düzenlenen mitingde konuşan Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk, “Bu tesisin kurulması için benim destek verdiğim söylentiler asla doğru değildir. Tam aksine bu katı atık tesisinin ilk ben karşısına çıktım, ne pahasına olursa olsun bu tesisin burada faaliyet göstermesine asla müsaade etmeyeceğim, bu böyle biline” diye belirtti. Geçtiğimiz ekim ayında da bir miting düzenleyen Gökçebey halkı aynı gün ‘Biokütle Enerji Santralı ve Atık Yakma Tesisi’ne Hayır’ başlıklı imza kampanyası başlatmıştı.
Yakma işlemi çevreyi zehirler
Atık yakma tesislerinde yakılan her 3 ton atıktan yaklaşık 1 ton kül oluştuğu belirlenmiştir. Bu tesislerden havaya karışan ağır metal ve KOK’lardan (Kalıcı Organik Kirletici) yüzlerce kat daha fazlası uçan küllerle çevreye yayılmakta. Ne kadar önlem alınırsa alınsın, kül boşaltım alanlarındaki küllerin rüzgârla birlikte çevreye yayılması engellenemiyor. Kül toplama alanlarının su geçirmez olduğu iddia edilen zemini göreceli bir koruma sağlıyor. İçeriğindeki zehirli atıklar zamanla çok daha zehirli farklı bileşiklere dönüşür. Sızıntı yeraltı sularını kirletir. Suyun doğal çevrimi, kirliliği her alana yayar. Besinler kirlenir ve kirlilik sonunda insana kadar ulaşır.
EKOLOJİ SERVİSİ