Uluslararası Af Örgütü, İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında verilen karara tepki göstererek, ‘bu karar sorumluları örtbas etme hamlesidir’ yorumu yaptı
İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında Suudi Arabistan Başsavcılığı, davada 5 sanığa ‘idam cezası’, 3 sanığa ise toplamda 24 yıl hapis cezası verdiğini açıklamıştı.
Asıl sorumlular serbest
Kaşıkçı’nın cinayetinde kilit rol oynayan Veliaht Prens Selman’ın eski danışman Suud el Kahtani’nin sorgulandığı ancak kendisine hiçbir suçlama yöneltilmediği ve serbest bırakıldığı belirtilen açıklamada, eski istihbarat başkan yardımcısı Ahmed el Asiri’nin delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldığı duyuruldu.Suudi Arabistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi’ye ise suçlama yöneltmedi.
Af Örgütü’nden tepki
Uluslararası Af Örgütü yazılı açıklama yaparak karara tepki gösterdi.
Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf imzalı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Cemal Kaşıkçı ve yakınları için ne adaleti sağlayan ne de hakikati ortaya çıkaran bu karar sorumluları örtbas etme hamlesidir. Dava kamuoyuna ve bağımsız gözlemcilere kapalı bir şekilde görüldü ve soruşturmanın nasıl ilerlediğine ilişkin hiçbir bilgi verilmedi. Bugünkü karar, Suudi yetkililerin bu feci suçtaki sorumluluğunu veya Cemal Kaşıkçı’nın naaşının nerede olduğunu açıklığa kavuşturmuyor. Suudi Arabistan mahkemeleri, yargılanan kişilerin avukata erişimlerini devamlı engelliyor ve hiçbir şekilde adil olmayan yargılamalar sonucunda insanları ölüm cezasına mahkum ediyor.”
DIŞ HABERLER