Türkiye genelinde termik santrallerde ekim ayında TÜİK verilerine göre, toplam 7 milyon 912 bin ton kömür yakıldı. Diğer yandan 31 Aralık’tan sonra filtresi olmayan santralin çalışmayacağı iddiaları ise gerçek dışı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekim ayında termik santrallerde yakılan kömürün 2 milyon 147 bin tonunu taşkömürü, 5 milyon 765 bin tonun da linyit oluşturdu. Katı yakıtların ekim ayı toplam satılabilir üretim miktarlarına göre taşkömürü 99 bin 487 ton, linyit 6 milyon 945 bin 459 ton ve taşkömürü koku 387 bin 89 ton, teslimat miktarları ise taşkömüründe 3 milyon 966 bin 622 ton, linyitte 6 milyon 636 bin 715 ton ve taşkömürü kokunda da 379 bin 823 ton oldu. TÜİK verilerinde görülmeyen verilerin içinde ithal kömürün olmaması dikkat çekti. Türkiye’de toplam 13 termik santrali ithal kömür yakıyor.
Filtresiz devam edecekler!
Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın veto ettiği termik santrallerin filtre imalat programının kamu eliyle yapılacağı iddiaları gündemde. Geçtiğimiz temmuz ayında çıkan torba yasanın geçici 26. maddenin 1. fıkrasında, “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihinden önce; 5. maddenin on ikinci fıkrası ve ilgili mevzuat kapsamında yarışması yapılan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden ilgili sözleşmeler ile 18. maddenin 5. fıkrası kapsamında özelleştirme ihalesi yapılan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden Devir Sözleşmeleri ve Elektrik Satış Anlaşmaları kapsamındaki hak ve yükümlülükler için öngörülen süreler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz altı ay süreyle uzatılır” ibaresi şirketlerin elini güçlendirirken bu santrallere nasıl baskı yapılacağı merak konusu. Enerji şirketlerine üretmedikleri enerji için kapasite bedeli altında ödeme yapılıyor olması, filtresiz santral maliyetlerinin de kamunun sırtına yıkılacağını gösteren önemli bir veri.
Filtresiz çalışan santraller
Özelleştirilme sürecinde bu santrallere verilen ayrıcalıkları kullanmaktan asla vazgeçmeyecek olan santrallerin yıl sonuna gelinmiş olmasına karşın hiçbir hazırlıklarının olmaması bu santrallerin çalışmaya devam edeceğini gösteriyor. Filtresiz çalışan santrallerin 4 tanesi Çelikler Holding’in. Bu santraller ise Afşin Elbistan A, Tunçbilek, Seyitömer ve Orhaneli. Pancar üreticilerinin birikimleriyle kurulmuş olan ve pancar şekeri üretimlerinin kısıtlanıp piyasanın mısır şurubu şirketlerinin hakimiyetine terk edilmesinde rolü olan, çiftçilerin birikimlerini enerji üretimlerine kaydırarak çiftçi haklarını yok sayan Konya Şeker’in Soma A, Soma B ve Sivas Kangal Termik Santrali filtresiz çalışıyor. Ciner Holding’in ise Şırnak Silopi ve Ankara Çayırhan Termik Santralleri filtresi olmayan santrallerden. Limak Holding’in de Muğla Yeniköy ve Muğla Kemer Köy Termik Santralleri filtresiz çalışmaya devam ediyor. Kamu kuruluşu olan EÜAŞ’ın da 2 adet termik santrali halen filtresiz çalışıyor. Biri Çanakkale Çan 18 Mart Termik Santrali diğeri ise Afşin Elbistan B Termik Santrali. Bir diğer filtresiz çalışan ve ABD sermayeli olan Kardemir A.Ş.’ye ait Kardemir Termik Santrali.
EKOLOJİ SERVİSİ