Soma’da 301 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından maden ocaklarında hiçbir şey değişmedi. Son 5 yılda 64 işçi iş cinayetine kurban giderken; işçiler hala sigortasız, güvencesiz, ruhsatsız ocaklarda çalışıyor
Zonguldak’taki maden ocaklarında son beş yılda meydana gelen iş cinayetlerinde 64 işçi hayatını kaybetti. Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Erdoğan Kaymakçı, büyük bir risk taşısa da insanların her şeyi göze alarak ruhsatsız, sigortasız, sosyal güvenceden yoksun olan yerlerde çalışmak zorunda kaldığını söylüyor.
Zonguldak’taki maden ocaklarında, 2014-2019 yılları arasında meydana gelen göçük, patlama, zehirlenme gibi vakalar sonucu yaşanan iş cinayetlerinde 64 maden işçisi hayatını kaybetti.
Hayatını kaybedenlerin 29’u özel maden şirketlerinde, 23’ü kaçak işletilen ocaklarda, 12’si ise Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocaklarında işçiydi. En son 25 Aralık’ta Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesindeki ruhsatsız işletilen kaçak maden ocağında meydana gelen metan gazı yanmasına bağlı karbonmonoksit zehirlenmesinde 33 yaşındaki Uğur Korkmaz ve 25 yaşındaki Erdem Korkmaz hayatını kaybetmişti. İş cinayetiyle ilgili tutuklanan dört kişi tarafından, kaçak ocağın bir ay önce ekiplerce patlatılarak mühürlenmesine rağmen yeniden açıldığı ortaya çıkmıştı.
En az 10 bin işçi çalışıyor
Türkiye’nin en büyük taş kömürü havzası Zonguldak’ta, TTK’ye bağlı maden ocaklarının yanı sıra özel firmalara ait maden ocaklarında da üretim yapılıyor. TTK’ye ait maden ocaklarında Ekim ayı sonu verilerine göre, bin 356 yer üstü, 6 bin 549 yer altı işçisi çalışırken, özel sektöre bağlı maden ocaklarında ise bin 448 işçi çalışıyor. Ayrıca ruhsatsız olan kaçak kömür ocaklarında da üretim yapılıyor. Resmi olmayan rakamlara göre, kaçak ocaklarda bini aşkın madenci günlük 100-150 lira yevmiye karşılığında çalışmak zorunda kalıyor. TTK ile özel ocaklarda üretilen ve tonu bin ila bin 500 lira arasında değişen fiyatlardan satılan kömür, kaçak ocaklarda yarı fiyattan satılıyor.
2014’ten 2019 yılının Eylül ayı sonuna kadar ekiplerce tespit edilen bin 782 kaçak kömür ocağı, dinamitlerle patlatılarak imha edildi. Ancak patlatılarak mühürlenen ocaklardan çoğu, daha sonra tekrar üretime açılıyor.