Roboski Katliamı’nın 8’inci yıldönümünde yaşamını yitirenler mezarları başında ve birçok ilde anıldı. Roboski’de konuşan Temelli, ‘Roboski’nin hesabı sorulsaydı sonraki katliamlar olmayacaktı
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 19’u çocuk 34 kişi, katliamın 8’inci yıldönümünde mezarları başında ve birçok ilde anıldı.
Acının ve öfkenin hakim olduğu, ailelerin siyaha büründüğü Roboski’deki anma, aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, HDP milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin köye gelmesiyle başladı.
Encu: Tek bir kişi bile yargılanmadı
Katledilenlerin fotoğraflarının taşındığı anmada konuşan katliamda kardeşi ve çok sayıda yakınını kaybeden Ferhat Encu, 8 yıldır adalet mücadelelerinden vazgeçmediklerini dile getirdi. Buna rağmen tek bir kişinin yargılanmadığına dikkat çeken Encu, “Çünkü bu katliamın sorumluları şimdi Türkiye’yi yöneten iktidarda yer alıyor. Bundan kaynaklı yargılanmadılar” dedi. Büyük bir mücadele veren Roboskili ailelerin her an AKP ve devlet zoru ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Encu, “Bugün de bu zor devam ediyor. Hakkında soruşturma açılmayan aile kalmadı. Bunlara rağmen mücadele verdik. Aileler adalet ve barış beklediler” diye konuştu.
Roboskili ailelerin, başka katliamlar olmaması için bugüne kadar mücadele verdiğini vurgulayan Encu, “Ancak 8 yıl içerisinde Cizre, Sur, Silopi, Şırnak gibi katliamlar gördük. Sokaklarda annelerimizin cenazeleri 7 gün bekletildi. Bunu yapanlar bellidir. Kimlerin yaptığını biliyoruz. Katliamı yapanları yargılamalarını bekledik ancak kendi haklarını savunanlar ve bu mücadelede yürütenler yargılandı. Acımız halen taze” ifadelerini kullandı.
Koçyiğit: 80 yıl da geçse hesap soracağız
HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, 8 yıl geçmesine rağmen söz kurmanın zor olduğunu ve Roboski’nin acısını anlatmaya cümlelerin yetmediğini dile getirdi. Kürtlerin çok ağıdının bulunduğunu ancak hiçbir ağıdın Roboski’yi anlatmaya yetmediğini söyleyen Koçyiğit, “Bize bu acıyı yaşatanlar, o bombaları bırakınlar, 34 canımızı parçalayanlar halen dışarıda geziyorlar. Yargılanmadılar” dedi. Faillerin yargılanmamasına değinen Koçyiğit, “8 değil, 80 yıl ya da 180 yıl da geçse Roboski’nin hesabını sormak için mücadelemizi yürüteceğiz. Geçmişte de çok canımızı kaybettik. Ancak yılmadık. Bunun AKP’nin yanına kalacağını sananlar yanılıyorlar. AKP er ya da geç bunun hesabını verecek. Bu insanlığa karşı bir suç” mesajı verdi.
Güven özür diledi
DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven de, 28 Aralık gününün isminin Roboski olduğunu dile getirdi. Roboski ile Kürtlerin kalbinde büyük bir yara açıldığına dikkat çeken Güven, Zilan, Ağrı ve Dersim’de daha önce yaşanan katliamları hatırlattı. Kimi AKP çevrelerinin Roboski için “katliam” kelimesinin kullanılmaması yönünde aileler baskı yaptığını aktaran Güven, “Bunun kaza olduğunu söyleyin diyorlar. Bu katliamdır ve failleri de bellidir. Biz Roboskili ailelerden özür diliyoruz. Şimdiye kadar davamızı iyi yürütemedik” dedi.
Roboski Davası’nın arkasını bırakmayacaklarının sözünü veren Güven, şunları söyledi: “Kimi AKP’liler bunun ‘FETÖ’ tarafından yapıldığını söylüyor. Kimse kimseyi kandırmazsın. ‘FETÖ’ de sizsiniz. O dönem birlikte yürüyordunuz. Roboskili ailerin adalet talebi devam ediyor. Biz de bu katliamın hesabını sormaya devam edeceğiz.”
Temelli: Hakikat ile yüzleşmediler
Anmada son olarak konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise, katliamda hayatını kaybedenleri anarak, “Bu coğrafya katliamlar coğrafyasıdır. Neden Roboski oldu? Çünkü hakikat ile yüzleşmediler. Roboski’nin hesabını sormadığımız için bütün bir ülke olarak bu utancı yaşamaya devam ediyoruz. Bunun hesabı sorulsaydı sonraki katliamlar olmayacaktı. Bu katliamı, Ankara’nın karanlık dehlizlerinde yok edenler, yeni katliamlar yarattılar” dedi.
Roboski Katliamı’nın inkarını “ahlaksızlık” olarak niteleyen Temelli, “Bu katliamın hesabını vermeyenler, bundan kaçanlar, Ankara’nın karanlık dehlizlerinde gizlemeye çalışanlar, bilsinler ki Roboski başta olmak üzere bütün katliamların hesabı sorulacaktır” diye konuştu.
Konuşmalarında ardından katledilenlerin mezarlarına karanfiller bırakıldı.
Birçok ilde anma
Bu arada katliama ilişkin Diyarbakır, Batman, Dersim, Van, Adana, Mersin Hatay gibi birçok kentte açıklamalar yapıldı. Aradan 8 yıl geçmesine rağmen hala adaletin yerini bulmadığı ve Roboskili ailelerin baskı altında tutulduğuna dikkat çekilen açıklamalarda, failler ve sorumlular açığa çıkarılıncaya kadar mücadele edecekleri vurgulandı.
Diyarbakır
Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve sendikaların katılımıyla yapılan açıklamada konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları tarafından parçalanmış cansız bedenlerinin katır sırtında battaniyeye sarılmış halde taşınmasına dair görüntülerin halen tüm tazeliğiyle zihinlerdeki yerini koruduğunu vurguladı. Aydın, “İleri teknoloji ürünü savaş makinaları tarafından kendi yurttaşlarını bombalamak, biz insan hakları savunucuları nazarında yargısız infazın bir başka halidir” dedi.
Batman
HDP Batman İl Örgütü’nün yapmak istediği açıklama öncesi binayı ablukaya alan polis, vekillerin konuşması şartıyla açıklamaya izin verilebileceğini belirtti. Açıklamaya HDP Batman milletvekilleri Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Necdet İpekyüz ile Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ve parti yöneticileri katıldı. HDP Batman İl Eşbaşkanı İkram İrgi’nin konuşmasına polis izin vermedi. Duruma tepki gösteren HDP’li vekil Başaran, açıklama yaptı. Roboski Katliamı’nın yıldönümüne ilişkin açıklamasının polis ablukasında yapılmasının dahi devletin bakış açısını ortaya koyduğunu söyleyen Başaran, Roboski’nin hesabını soracaklarını söyledi.
Dersim
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Sanat Sokağı’nda “Başka Roboskiler olmaması için unutma, unutturma” yazılı pankart açarak açıklama yaptı. Açıklamayı yapan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, Roboski Katliamında yaşamını yitirenleri anarak, Kürt halkına yönelik gerçekleştirilen katliamlardan sadece birinin olduğunu anımsattı. Yeşil, “Roboski Katliamı’nın üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır. Bu inanç ve kararlılıkla, Roboski Katliamı’nı 8’inci yılında bir kez daha lanetliyoruz. Katliamı gerçekleştirenlerden mutlaka hesap soracağız” diye konuştu.
Ardından açıklamaya katılanlar katliamda yaşamını yitirenlerin ismini tek tek anarak 34 siyah balon uçurtuldu.
Van
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, Roboski Katliamı’nın 8’inci yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı. KESK binasında açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Naci Kaçmaz, Roboski Katliamı’nın hemen ardından çocuklarını yitiren ailelere para verilerek susturulmaya çalışıldığını söyledi. Kaçmaz, dönemin başbakanı olan Erdoğan’ın, “Onların sivil miydi, değil miydi, soruşturmada göreceğiz” şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, katliamın meşrulaştırmaya çalışıldığını söyledi. Kaçmaz, “AKP iktidarının Roboski Katliamı karşısındaki bu tutumu, Kürt sorunu da dahil olmak üzere halklarımızın yaşadığı hiçbir soruna somut bir çözüm üretmiyor. Sorunları dile getiren, baskı ve şiddet saldırılarıyla susturmaya, sindirmeye çalışan, faşizan karakterin bir başka örneğidir. AKP iktidarı aslında kendisine günü kurtarmaktan başka fayda sağlamayan, ülkeyi polis devletine dönüştürme amaçlı bütün baskı ve saldırılarından artık vazgeçmeli ve Roboski Katliamı ile bu topraklarda yaşanan diğer bütün katliamlara ilişkin halka hesap vererek, özgürlüklerin daim olduğu emekten yana demokratik bir Türkiye için gereğini yapmalıdır” dedi.
Adana
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Roboski Katliamı’nda hayatını kaybedenleri andı. Heykelli Park’ta yapılan anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Günay Kubilay, milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz ile çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. İHD Adana Şube Başkanı Avukat İlhan Öngör, Roboski’nin dünyanın sessiz kaldığı bir katliam olduğunu, iktidarın çocukların parçalanmış bedenleri üzerinden siyaset yaptığını vurgulayarak, cezasızlık hukukunun 8 yıldır devam ettiğinin altını çizdi.
Mersin
HDP Mersin İl Örgütü, parti binasında Roboski Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Anmaya kentte bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Roboski belgeseliyle başlayan anmada açıklama yapan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, Roboski Katliamı’nın sorumlularının yargılanmadığını belirterek, “Bu katliamın sorumlularını yargı önüne çıkarma ve cezalandırılmalarını sağlama, hesap sorma mücadelesi durmayacaktır” dedi.
İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, Roboski Katliamı’nın hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini belirterek, Kürt halkının dünyanın en çok zulüm gören, katledilen, baskı ve haksızlığa uğrayan bir halkı olduğunu söyledi.
Hatay
Hatay’ın İskenderun ilçesinde HDP binasında Roboski anması yapıldı. Hayatlarını kaybedenlerin anıldığı anmada konuşan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Nevzat Güzel, katliamın sorumlularının yargılanmasını istedi.
Tanrıkulu Meclis’te konuştu
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Roboski Katliamı’nın dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Roboski Katliamı’nın üzerinden sekiz yıl geçtiği halde hiçbir sorumlunun ne adli ne de idari bir yaptırımla karşılaşmadığını belirten Tanrıkulu, sorumluları koruyan, onları cezasızlıkla ödüllendiren elin Anayasa Mahkemesi’nde de dosyanın tamamen şekli sebeplerden ötürü reddedilmesine yol açtığını söyledi.
HABER MERKEZİ