Kayıp yakınları ve İHD, üç kentte sokağa çıkarak Roboski’de insanlığa karşı işlenen suç için devleti özür dilemeye davet etti
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri Diyarbakır, Batman ve İzmir’de açıklamalarda bulundu. Diyarbakır’da kayıp yakınları ve İHD üyeleri, her hafta düzenledikleri “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” oturma eyleminin 568’incisini gerçekleştirdi. Dernek binası önünde yapılan eyleme, Diyarbakır Barosu yöneticileri de katıldı. Ailelerin kayıp yakınlarına ait fotoğrafları taşıdığı eylemde ilk olarak İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın konuştu.
Kayıp yakınları olarak adalet arayışlarını sürdürdüklerini belirten Yalçın, 90’lı yıllarda yaşanan zorla kaybettirme, faili meçhuller ve yargısız infazlarla yüzleşilmediği gibi hakikatlerin ortaya çıkarılmaması yönündeki ısrarın devam ettiğini söyledi.
‘Devlet özür dilesin’
Devamında yıldönümü olan Roboski Katliamı üzerinde duran Yalçın, üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen halen adaletin sağlanmadığını, Roboskili ailelerin acılarının ise halen taptaze olduğunu dile getirdi. Kayıp yakınları olarak Roboskli ailelerin yanında olduklarını ifade eden Yalçın, Roboski’de insanlığa karşı işlenen suç dolayısıyla devleti özür dilemeye çağırdı.
Yalçın’ın konuşmasının ardından 27 Aralık 1997 tarihinde kahvede otururken silahlı kişiler tarafından kaçırılıp, bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Özdemir’in kaybedilme öyküsü paylaşıldı.
‘Hayat bizim için hep yarım ve eksik’
Cumartesi Anneleri’ni selamlayarak sözlerine başlayan kayıp Mehmet Özdemir’in kızı Seyhan Özdemir, “Acılarımızın, umutlarımızın ve bekleyişlerimizin ve duygularımızın ortak olduğunu belirtiyorum. Umarım bir gün bağımsız bir yargı çıkarda babam ve on binlerce faili belli cinayetleri aydınlatır. Biz yaşadığımız sürece babam ve arkadaşlarının akıbetini açığa çıkarma mücadelesini sürdüreceğiz. Değerli kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Bizi ayakta tutan, babamızın geri geleceğine dair içimizde diri tuttuğumuz inancımızdır. Babamdan sonra hayat bizim için hep yarım ve eksik kaldı” diye konuştu.
Hükümete “Annelerin acısını saygı duyulması gerekenler ile duyulmayanlar olarak ayrıştırmaktan vazgeçin” diyerek seslenen Özdemir, şunları söyledi: “Annelerin evlat acısını siyasetin aracı haline getirmekten vazgeçin. Hemen şimdi annelerini evlatlarına kavuşturacak demokratik adımlar atın. Oğullarını arayıp da şu an bizimle olmayan analarımızın babalarımızın talepleri vardı bu ülkede. Adaleti ararken aramızdan ayrıldılar. Onların da yarım kalan mücadelelerinin devamcısı olacağımızı bir kez daha yüksek sesle haykırıyorum.”
Konuşmaların ardından kayıplar için oturma eylemi yapıldı.
Batman’da da ‘Roboski’ye adalet’
Batman’da da kayıp yakınları İHD binasında 474’üncü kez bir araya geldi. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatların da destek verdiği eylemde “Roboski’ye Adalet” pankart açıldı.
Açıklama yapan İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Mehmet Zeki Tangüner, geçtiğimiz hafta açıklama sırasında çıkan yangında, itfaiye ekiplerinin zamanında müdahalesi nedeniyle can kaybı yaşanmadığını belirterek, eylemlerinin açık alanda yapılmasına karşı sürdürülen Valilik yasağını kınayarak sözlerine başladı.
Roboski Katliamı’nın üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen bugüne kadar faillerin yargılanmadığına dikkat çeken Tangüner, failler yargılana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Tangüner’in konuşmasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.
İzmir
İzmir’de de İHD üyeleri eylemlerinin 506’ıncı haftasında Konak’taki eski Sümerbank önünde yaptıkları açıklama ile İsmail Bahçeci’nin akıbetini sordu.
“Kayıplar vicdanındır sahip çık” ve “Kayıplar belli faili nerede” pankartlarının taşındığı açıklamaya, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve parti yöneticileri, Barış anneleri ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri destek verdi.
İsmail Bahçeci’nin kaybedilme öyküsünü paylaşan İHD Şube Yöneticisi Ali Aydın, “Amacımız insan hakları ve evrensel hukuk kurallarının tam olarak uygulandığı bir memleket” diyerek, 2020 yılında da alanlarda olmaya devam edeceklerini vurguladı.