Diyarbakır’da kurulan dillerin ve kültürlerin yok olmaması için çalışma yapacak Dil ve Kültürler Ağı, içinde yer alan Osman Özçelik, yürüttükleri çalışmayla ulusal birliğe hizmet edeceklerini söyledi
Kürtçe başta olmak üzere bölgede konuşulan dillerin yok olmaması amacıyla farklı görüşlerden sanatçı, yazar, araştırmacı ve aydınların bir araya gelerek kurduğu Dil ve Kültürler Ağı, 11-12 Ocak tarihlerinde Diyarbakır’da bir çalıştay düzenleyecek. Dil ve Kültürle Ağı’nda yer alan Kürt PEN eski Eşbaşkanı yazar Osman Özçelik, Kürt dili ve kültürüne ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Şah Oruç ve Fahrettin Kılıç’a değerlendirmelerde bulundu.
‘Dil köprüdür’
Çalıştaya yaklaşık 300 kişinin katılmasını amaçladıklarını dile getiren Özçelik, çalıştaya yazar, yönetmen, sanatçı, demokratik sivil toplum örgütü temsilcileri gibi birçok yapı ve kişinin katılacağını belirtti. Özçelik, sosyal, sanatsal, kültürel, edebiyat gibi alanlarda var olan sorunların çözümü için tartışmalar yürüteceklerini, masalar oluşturacaklarını ve sorunların çözümü için raporlar hazırlanacaklarını söyledi. Amaçlarının Kürtçe üzerinde yürütülen asimilasyon ve otoasimilasyonun önüne geçmek olduğunun altını çizen Özçelik, “Dil sadece insanlar arasında iletişim için değildir. Dil; bir nesilden başka bir nesle köprü görevi görür, kültürdür, tarihtir, zihniyettir” dedi.
‘Herkes anadilini konuşsun’
Ulusal bilinç olmadan ulusal birliğin kurulamayacağını dile getiren Özçelik, ulusal bilincin dil bilincine bağlı olduğunun altını çiziyor. Ulusal birliğin önemine de dikkat çeken Özçelik, sözlerine şöyle devam ediyor: “Değerler üzerinden ulusal bilinç oluşturmalıyız. Bunların en önemlisi de dildir. Görüşlerimiz ne kadar farklı olsa da dil üzerinde birlik olabiliriz. Dil, kültür, sanat üzerinde bir birlik olduğu zaman ulusal bilinç ve siyasi birliğin de önü açılır. İnanıyorum ki böylesi çalışmalar birliğe hizmet edip, ulusal bilincin gelişmesine yardımcı olacak.” Kürtçe dilinde sanatını icra eden binlerce yazar ve sanatçının olduğuna dikkat çeken Özçelik, “Kendi dilleriyle edebi eserlerini yazıyorlar. Toplum, millet, ulus olarak biz Kürtler anadilde eğitimin resmi dil olmasını istememiz lazım. Çalışmaların çoğunluğu bu konu üzerinde yürüyecek. Elimizden geldiğince herkes yaşamda kendi anadilini konuşsun.” diye konuştu.
DİYARBAKIR