200 günü aşkın süredir açlık grevi ve ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri için sanatçılardan hükümet yetkililerine çağrı yapıldı
İstanbul Barosu, İstanbul Tabip Odası, Sanat Meclisi ve Sanatçılar Girişimi, konser yasaklarına son verilmesi, bazı üyelerinin İçişleri Bakanlığı’nın ‘Arananlar Listesi’nden çıkarılması ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskıların son bulması talebiyle cezaevinde ve dışarıda açlık grevi/ölüm orucunda olan Grup Yorum üyelerinin durumuna dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı düzenledi.
Baro binasında yapılan toplantıya İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, sanatçılar Orhan Aydın, Pınar Aydınlar, Ataol Behramoğlu, Ece Ataer, İbrahim Karaca ile işe iade talepleriyle geçtiğimiz yıllarda 324 gün açlık grevinde kalan Nuriye Gülmen ve açlık grevindeki Grup Yorum üyelerinin aileleri katıldı.
Hazırlanan ortak basın metnini okuyan yazar Ece Ataer, sanat alanında uzun bir süredir yoğun bir engelleme, baskı ve saldırı olduğuna işaret etti.
‘Son baskı Devran’ın okuma tiyatrosu’
Sanatsal üretimin ülkede “soluk alamayacak” durumda olduğunu, insanlara sanat faaliyetlerinin ulaştırılması için büyük bedeller ödendiğini ve bunun ülkenin gerçekliği olduğunu söyleyen Ataer, “Ülke tarihinin yüz akı Nazım Hikmet, Rıfat llgaz, Sabahattin Ali diye başlayan listede adı var olan onlarca sanat insanımız gerek zindanlarda, gerekse sosyal hayatta acılar çekti. Sanatçılar işsiz, ekmeksiz bırakılarak kimi zaman öldürülerek, ağır bedeller ödemişlerdir. Yakın tarihimizde de ağır bedeller sanat insanlarımıza ödetilmektedir. Bu baskılara geçtiğimiz günlerde okuma tiyatrosu izledikleri için suçlanan izleyiciler de dahil edildi” dedi.
‘Sanatçıların başlarına para ödülü kondu’
Sanat ve sanatçı üzerindeki baskılara karşı seyirci kalamayacaklarını vurgulayan Ataer, Grup Yorum üyeleri üzerindeki baskılara dikkat çekerek, “Uzun süredir konser yasaklarıyla sahneye çıkması engellenen Grup Yorum üyeleri gri bültenlerle başlarına para ödülü konup hapislere atıldı. Baskılara karşı bedenlerini açlığa, ölüme yatırdılar” dedi.
“Ülkede sanatsal üretimimiz ve yaşamımız, özcesi varlığımız tehlikededir. Ülkede sanat alanının ve kamuoyunun bu duruma karşı bir çözüm bulması hayati öneme sahiptir” diyen Ataer, çözüm için her kesime çağrıda bulundu.
Hükümete çağrı yapıldı
Açıklamanın ardından sanatçılar, ne yapılması gerektiğine dair tartışma yürüttü. Yürütülen tartışma sonrası alınan kararlar açıklandı. Tartışmalar sonucunda “Çağrımızdır” başlığıyla ortak bir basın metni paylaşıldı.
Söz konusu metinde şunlar kaydedildi:
“Üzerlerinde saptanmış bir suç ve verilmiş bir ceza olmaksızın Grup Yorum üyelerinin ve İdil Kültür Merkezi’nin yasaklamalar ve tutsaklıklarla sanat üretimlerinin engellendiğini görmekteyiz.
Buna bağlı olarak 200 günü aşkın bir süredir Grup Yorum üyelerinin açlık grevi ile başlayan süreçleri ölüm orucuna dönüşmüştür. Bu süreç kalıcı hasar verecek ve hatta ölümle sonlanabilecek kritik bir aşamadadır.
Bu nedenle sorumlu ve yetkilileri kalıcı hasar ve ölümler yaşanmadan bir an önce sorunları çözmek için göreve ve sorumluluğa davet ediyoruz.”
Çağrının ardından toplantı sona erdi.