Uzmanlar, artan canlı hayvan ihracatının hızla yayılan enfeksiyonların en büyük kaynağı olduğunu söylüyor. Çin’i işaret eden bilim insanları, hayvanların hastalık yayma riskine dikkat çekiyor
Uzmanlar, canlı hayvan ticaretindeki büyümenin hastalık yayılma ihtimalini daha da arttırdığını açıkladı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre dünya genelinde artık daha fazla canlı hayvan (domuz, keçi, inek, koyun) taşınıyor.
Teknolojideki gelişmelere rağmen, canlı hayvan ticaretinin, dondurulmuş et taşımacılığından daha ucuz olması canlı hayvan ihracatının oranını arttırıyor.
Küresel nüfusun 8 milyara yaklaşması ve tüketicilerin taze et tüketme isteği canlı hayvan ticaretini arttıran diğer bir etken.
Büyüyen et endüstrisinin, virüslerin yayılmasına etkisinden kaygılanan epidemiolog ve veterinerler; dünya genelinde canlı hayvan taşımacılığının yaygınlaşmasının hastalık bulaşma riskini arttırdığını belirtiyorlar.
Theguardian’a konuşan Belçika Gent Üniversitesi’nde veteriner olan Jeroen Dewulf, Afrika domuz gribi virüsünün (ASF) yayılmasının, hastalıklı hayvan ürünlerinin ihracatıyla gerçekleştiği konusunda emin olduklarını belirterek, salgın hastalıkların yayılmasında bir kaç etken olduğunu ve en büyük enfeksiyon kaynağının canlı hayvanlar olduğunu ifade etti.
Kuş gribi virüsü, deli dana, Nipah virüsü gibi hastalıklarının tamamının canlı hayvan ihracatından kaynaklandığı düşünülürken, domuz gribinin hala bazı formlarda insan sağlığını tehdit edebildiği biliniyor.
Nipah virüsü, ilk kez 1998 yılında, Malezya’nın yağmur ormanları içinde domuz çiftliklerini büyütme kararının ardından patlak verdi. Yarasaların ormandaki meyveleri yemeleri, salyalarının bulaştığı meyveleri de domuzların yemesinden sonra, hastalık domuzlar aracılığıyla insanlara bulaşmış ve en az 105 insan hayatını kaybetmişti. On binlerce domuz hastalığı kontrol altına almak için telef edilmişti.
1990 yılında İngiltere, deli dana hastalığının yayılmasından korktuğu için canlı sığır ticaretini yasaklamıştı. Ölümcül bir beyin hastalığı olan varyant creutzfeldt-jakob hastalığı’nın enfeksiyonlu etlerin yenilmesinden kaynaklandığını biliniyor.
2015 yılında BioMed sitesinde yayımlanan bir makalede, ‘Hayvan ticareti, bulaşıcı hayvan hastalıklarının en etkili sebebi. Örneğin deli dana hastalığı Umman ve Kanada’ya hastalıklı sığırların taşınmasıyla yayılmıştı’ denilmişti.
Hong Kong Şehir Üniversitesi ve Veteriner Hekimler Kraliyet Koleji’nden Profesör Dirk Pfeiffer, ‘Hastalık bulaşma riski, bulunduğunuz yere bağlı. Düşük gelirli ülkelerde canlı hayvan ticareti hastalıkların yayılmasında önemli bir rol oynuyor. Örneğin, Çin’de düzenli olarak canlı hayvanlar etraftaki ülkelere taşınıyor. Bu ülkeler uzun süredir salgın hastalık riskleriyle ilişki halindeler. Açıkçası, Wuhan’da ortaya çıkan son salgın vakasında, hastalığın kaynağı şehirdeki pazarlar olarak gösteriliyor’ dedi.
HABER MERKEZİ