DTK, HDP, PDK-T, PİA ve Azadî Partisi temsilcilerinden oluşan bir heyet, 7 aydır ambargo altında bulunan Mahmur Kampı’nı ziyaret etti
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T) Hozan Kardaş, İnsan ve Özgürlük Partisi’nin Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Azadî Partisi’nden Cemal Sate ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın da aralarında bulunduğu bir heyet, yaklaşık 7 aydır ambargo altında olan Mahmur Kampı’nı ziyaret etti. Heyet, burada Mahmur Halk Meclisi Eşbaşkanı Hecî Kaçan’ın da aralarında bulunduğu yöneticiler tarafından karşılandı.
‘Mahmur’un durumunu yakından takip ediyoruz’
Bazı görüşmelerin ardından ziyarete ilişkin konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, kampın 90’lı yıllarda devletin baskından kaynaklı sınır hattındaki kentlerden göç edenlerin yerleştiği bir yer olduğunu hatırlattı. Kamp sakinlerinin tüm baskılara rağmen baş eğmediğini vurgulayan Öztürk, kamp üzerindeki ambargoya işaret ederek, “Mahmur’un durumunu yakından takip ediyoruz. Bu saldırı ve ambargo kabul edilemez” dedi. Kürt halkının kendi arasındaki düşmanlıklara son vermesi gerektiğine dikkat çeken Öztürk, Türkiye’nin Kürt halkının iradeleşmemesi için politika yürüttüğünü söyledi.
‘Ambargonun kalkması için her türlü çabayı göstereceğiz’
Ardından konuşan HDP’li Başaran, bir süredir gündemde olan Kürt ulusal birliğinin de ziyaretlerinin amaçları arasında olduğunu belirtti. Mahmur’un hem ambargo altında olduğunu hem de DAİŞ’in saldırılarıyla karşı karşıya olduğuna işaret eden Başaran, “Bu ambargo ve kuşatmanın kaldırılması için çaba içerisindeyiz. Mahmur’un sesini her yere ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi. İnsan ve Özgürlük Partisi’nin Genel Başkanı Mehmet Kamaç da, ambargonun kaldırılması için her türlü çabayı göstereceklerini belirtti.
Mahmur’daki ambargo
Mahmur Kampı, Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewlêr (Erbil) kentine yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta buluyor ve Musul vilayetine bağlı. Bugüne kadar sürekli “kapatılma” tehdidiyle gündeme gelen kamp, 1993-1995 yılları arasında köy yakmaları ve boşaltmaları ile koruculuk dayatmaları üzerine sınır kentleri olan Şırnak ve Hakkari’den göç etmek zorunda kalan yaklaşık 12 bin Kürt yaşadığı bir yer. Nüfusunun yarısından fazlasını çocukların oluşturduğu kamp, 1998 yılında Birleşmiş Milletler (BM) himayesine girdi.
Kamp, Hewlêr’de 17 Temmuz 2019 tarihinde Türkiye Konsolosluğu’nda görevli 3 kişiye yönelik silahlı saldırının ardından giriş ve çıkışlara kapatılarak, ambargo altına alındı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın “Demokratik Özerklik” modelinin benimsendiği ve tüm yönetim kademelerine gençler ve kadınların öncülük ettiği kamp, PKK ve Türkiye hükümetleri arasında bugüne kadar gerçekleştirilen görüşmelerin birçoğunda gündeme gelmedi. Geçtiğimiz aylarda AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Mahmur Kampı zaten uzun süredir bir terörist kampı niteliğindedir” sözleriyle tekrardan hedefe konulan kamp çevresi son dönemlerde sık sık bombardıman altına alınıyor.
Kaynak: MA