Türkiye’nin Libya’ya taşıdığı Suriyeli gruplar şimdiden sorun olmaya başladı. Misrata’nın milisleri, ÖSO’cuların hırsızlık suçlarını eleştirerek cepheden çekildi. Avrupa’ya kaçışlar ise sürüyor
Libya’nın başkenti Trablus’ta kırılgan ateşkese yönelik ihlaller devam ederken, askeri kaynaklar, 5 Şubat’ta Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO), başkentin güneyindeki Ayn Zara’da Serrac milislerine ait bir insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. LUO içerisinden resmi bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Misrata milislerinin, Trablus mevzilerinden çekildiğini belirtti. Askeri yetkili, “Trablus milisleri, Türk ve Suriyeli paralı askerleri terk etti” dedi. Yetkili, Misrata milislerinin Ziyad Belam ve Salah Badi gibi aranan suçluları da içeren Bingazi ve Derne Şura Konseylerinin kalıntılarını da geri çektiğini belirtti. Yetkili ayrıca TSK’nın kamyonlarla bölgeye havan topu taşıdığına dikkat çekti.
Hırsızlık ve talan
Askeri yetkili, Süleyman Şah Tugayı ve Sultan Murad Tugayı unsurlarının, ‘düzensiz Suriyeli milisler olduğunu ve halkı taciz etmeye, ilkeleri ihlal etmeye, kaçırma ve hırsızlık faaliyetlerine başladıklarını’ söyledi. Bu milislerin, ‘Misrata milislerinin geri çekilmesini telafi etmek için görevlendirilen Türk subaylar tarafından yönetildiğini’ belirten yetkili, Zaviye ve Zuvare bölgelerine konuşlandırılan Suriyeli paralı askerlerin çoğunun deniz yoluyla Avrupa’ya kaçtığına dikkati çekti.
UMH savunması zayıfladı
Bu arada, UMH saflarındaki Misratalı savaşçıların, Hafter milislerinin Misrata kentine ilerlemesi halinde, başkent çevresindeki cephelerden çekilerek kendi evlerini korumak isteyeceği değerlendiriliyor. Bu durumun UMH’nin başkentteki savunma hattını zayıflatabileceği görüşü aktarılıyor. Sirte’deki Suudi Arabistan yanlısı Medhali Selefileri isimli 604. Tugay’ın silahlarıyla birlikte taraf değiştirmesinin de UMH’yi zor duruma soktuğunu belirtildi.
Cezayir’den ilginç ziyaret
Serrac’a bağlı Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) tarafından yönetilen Burkan el-Gadab operasyonu odası ise LUO’yu, sivil mahalle ve bölgeleri hedef almakla suçlamaya devam ederken, Hafter’in diplomatik atakları da dikkat çekiyor. Son olarak Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum da 5 Şubat’ta Libya’ya sürpriz bir ziyarette bulunarak, Bingazi’deki geçici hükümet başkanı Abdullah es-Sini ile görüştükten sonra LUO Komutanı Halife Hafter ile de bir araya geldi. Hafter’in toplantı sırasında, yakın bir zamanda Cezayir’i ziyaret etmesi için resmi bir davet aldığı bildirildi.
Trablus seferi yarım kaldı!
Öte yandan Cenova limanında İtalyan polisi tarafından el konulan ‘Bana’ isimli Lübnan bandıralı araç taşıyıcısı gemi, gözaltında tutuluyor. Geçtiğimiz günlerde, gemide çalışan genç bir denizcinin İtalyan polisine giderek kargo gemisinde Türkiye’den Libya’ya gönderilen silahlar olduğunu itiraf etmesiyle başlayan süreçte, İtalyan makamları, gemi kaptanını ‘silah kaçakçılığı’ndan tutuklayıp, gemiye de el koymuştu. Mahkeme, soruşturmanın devam ettiğini ve davanın uluslararası silah kaçakçılığı olarak değerlendirilebileceğini duyurdu. Bu arada, geminin seyahat kayıtlarının tahrif edildiği, aslında Türkiye’den Libya’ya en az üç seyahat yapıldığı öne sürülürken, kayıtların tümüne el konulduğu da bildirildi.
DIŞ HABERLER