Federe Kürdistan ile Mahmur Kampı’nı ziyaret eden heyet içerisinde yer alan HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Mahmur Kampı’nın üzerindeki ambargoyu ‘vicdanları yaralayan bir mesele’ olduğunu söyleyerek kaldırılmasını istedi
Kürt Ulusal İttifak Çalışması’nda yer alan parti temsilcilerinden oluşan bir heyet, geçtiğimiz günlerde Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde kimi ziyaretler gerçekleştirdi. Heyet, Hewlêr ve Süleymaniye merkezli yapılan görüşmeler kapsamında sivil toplum örgütleri, aydın, yazar, din alimleri, akademisyenler, kanaat önderleri ile bir araya gelerek, ulusal birliğe dair görüş alışverişinde bulundu. Heyet, ayrıca 7 aydır ambargo altında bulunan Mahmur Kampı yetkilileri ile de bir araya geldi. Heyette yer alan Hakların Demokratik Partisi (HDP) MYK üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, görüşmelere dair konuştu.
Her kesimden katılım talebi
Hewlêr’de 180, Süleymaniye’de ise 130 kişi ile bir araya geldiklerini aktaran Başaran, görüşmelerde Kürt Ulusal İttifak Çalışması’na dair bilgilendirmelerde bulunduklarını belirtti. Bir araya geldikleri aydın, yazar, sanatçılardan ulusal birliğe dair görüşler aldıklarını söyleyen Başaran, görüşmelere ilişkin şunları söyledi: “Ulusal Kongre’ye nasıl bir hazırlık ile gidebileceğimizi konuştuk. ‘Bugün kurduk, yarın Ulusal Kongre’ye gidiyoruz’ diyemiyoruz. Ulusal birliğin sadece siyasi partiler ile sınırlı kalmaması gerektiğini anlatarak, sürece aydınların, sanatçıları, akademisyenlerin, din adamlarının ve toplumda ileri gelenler olarak tanımlanan kişilerin de çalışmanın içerisinde yer alması gerektiğini belirttik.”
‘Vicdanları yaralayan bir mesele’
Başaran, ambargosu altındaki Mahmur Kampı’na yaptıkları ziyarete de değindi. Kampın üzerindeki ambargoyu “vicdanları yaralayan bir mesele” olarak nitelendiren Başaran, “Daha önce de ablukalar gördük ama Kürdün Kürde yapması acı verici. Ziyaret ettiğimizde durum hiç iç açıcı değildi. Oradaki insanlar genel olarak ilişkilerini Güney Kürdistan üzerinden gerçekleştiriyorlar. Üniversite öğrencileri Hewlêr’de okuyor, hastalandıkları zaman oradaki hastanelere gidiyorlar. Maalesef ambargoyla beraber öğrencilerin bir kısmı okullarını bırakmak zorunda kaldı, hastalar tedavi olmakta zorlanıyor. Bize bu durumun düzeltilmesi konusunda beklentilerini ilettiler. Ambargonun kaldırılması için biz de çalışma içerisinde olacağımızı belirttik. Ziyaretimiz Maxmur’da yaşayanlar için bir moral oldu” diye konuştu.
‘Ortak mücadele yürütmemiz gerekiyor’
İçerisinde bulunduğumuz yüzyılın, Kürtler açısından statüsüz kalıp kalmayacağının belirleneceği bir yüzyıl olacağına dikkati çeken Başaran, “Bütün emperyalist devletlerin Kürtleri statüsüz bırakma çabalarına karşı bir araya gelerek ortak mücadele yürütmemiz gerekiyor. Bu yüzyılı bir arada durarak, ulusal birlik ruhu oluşturarak, Kürtlerin statü elde edebilecekleri bir yüzyıl olarak değiştirebiliriz” diye belirtti.
Kaynak: MA