HDP’li Filiz Kerestecioğlu, erkek şiddeti ile ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Kadına yönelik şiddetle mücadelede 27 büyükşehir belediyesine soru yönelttiklerini hatırlatan Kerestecioğlu, birçok belediyeden yanıt alamadıklarını söyledi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından, kadınlara yönelik erkek şiddetiyle mücadelede yerel yönetimleri daha etkin rol almaya davet ederek, 27 büyükşehir belediyesine, bu konudaki politikaları, planlamaları ve bünyelerindeki destek hizmetlerine ilişkin sorular yöneltmişti. Jinnews’teki habere göre; ağustos ayından itibaren yaptığı görüşmeler neticesinde 27 büyükşehir belediyesinin 15’inden aldığı çeşitli yanıtlara ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek bu yanıtları paylaştı.
Kadın odaklı belediyeler
Yerlerine kayyum atanan ve görevlerinden uzaklaştırılan, şimdi cezaevinde olan belediye eşbaşkanlarını selamlayarak açıklamasına başlayan Kerestecioğlu, “Onların yokluğu, bu basın toplantısının konusu olan, kadına yönelik şiddete mücadele politikaları açısından büyük bir kayıp olduğu için de isimlerini bir kez daha anmak, bu konudaki çabalarını hatırlatmak istiyorum. Eşbaşkanlık sistemi, ilk defa HDP belediyelerinde kurulan Kadın Daire Başkanlıkları, istihdamda eşitliği hedefleyen politikalar, yaygın kadın danışma merkezleri ve sığınakları, kadınların güçlenmesi, özgürleşmesi ve şiddetten uzaklaşmasını odağına alan politikalarıyla bu belediyeler, kadın dostu belediyecilik için çok önemli adımlar attı. Sevgili Gültan Kışanak’ı, Bedia Özgökçe’yi ve sayamayacağım onlarca kadın eşbaşkanı verdikleri mücadele için bir kez daha sevgiyle selamlıyorum” dedi.
Hiçbiri yanıt vermedi
Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri dışında 27 büyükşehir belediyesiyle seçimlerin ardından kadına yönelik erkek şiddetiyle mücadele konusundaki politikalarını sorduklarını söyleyen Kerestecioğlu, verilen yanıtları ise şu şekilde özetledi: “Çalışmaya büyükşehir belediyelerinden başladık, onlarla iletişime geçtik ve bazı sorular sorduk. Örneğin, sığınağınız var mı? Şiddete uğramış kadınların destek alabileceği merkezleriniz var mı? Kadın yoksulluğu ve ekonomik eşitsizlikleri hedef alan ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Tamamından yanıt alamadık.”
Umut veren çalışmalar
Filiz Kerestecioğlu, 10 yıldır kesintisiz şekilde sığınak ve danışma merkezi desteği sunan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 2011 yılından beri Yerel Eşitlik Eylem Planı ve 2012 yılından beri Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı yaptığını öğrendiklerini ifade etti. Kerestecioğlu şöyle devam etti: “Sığınakların ilçelerde yaygınlaştırılması, okullar, mahallelerde bilgilendirme ve farkındalık toplantıları; kendi personeline, STK’lara, kamu yöneticilerine yönelik eğitim, bilgilendirme, farkındalık çalışmaları. İzmir Belediyesi’nin kadınlardan telefonla şiddet başvurusu alması ve mail yoluyla danışma hizmeti vermelerinin de çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Yine olumlu örneklerin olduğu Antep ve 2019 seçimlerinde el değiştirmiş olmasına rağmen İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde ileride bu konuda daha kapsamlı politikalar geliştirilebileceği konusunda bize umut verdi.”
‘Belediyeler izlenmeli’
Yerel yönetimlerin Türkiye’nin demokratikleşmesinde, toplum temelli politikaların hayata geçirilmesi konusunda hayati rol oynadığına vurgu yapan Kerestecioğlu, “Ancak bunun yolu, öncelikle halkın ve sivil toplumun, biz siyasetçilerin bu alanı izlemesi ve denetlemesi, bu alana müdahil olmasıyla mümkün. Bu yüzden söz konusu kadına yönelik şiddet olduğunda, bu toplumun yarısından bahsettiğimizi unutmadan, özellikle kadın örgütlerinin de ve her bir kadın yurttaşın da sorumluluk alarak belediyeleri izlemesi büyük önem taşıyor. Belediyelerle olan bu temasımızın bu çabaya katkı sunacağını umut ediyorum” diye konuştu.
ANKARA