Van Bahçesaray’da 41 kişinin ölümüne neden olan çığ felaketinde yaşanan ihmalleri raporlaştıran Van Barosu, yurttaşların idare hakkında açacağı tüm davalara müdahillik talebinde bulunacak
Van-Bahçesaray kara yolunda ilki 4 Şubat, ikincisi 5 Şubat’ta meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği, 84 kişinin de yaralandı. 2. çığ felaketi ile ilgili ihmaller zinciri ilgili kurumları raporlarıyla ortaya koyulurken çığ altında kalan son kişiye ise hala ulaşılmadı. Çığda yaşamını yitirenlerin aileleri ise bu ihmallerle ilgili dava açmaya hazırlanıyor. Yurttaşların kusurlu idare hakkında yapacağı suç duyurusu ve davaların tümüne Van Barosu müdahillik talebinde bulunacak.
Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Kadir Kutevi, yaşanan ihmaller nedeniyle yurttaşların sorumlu idare hakkında dava açmaları gerektiğini söyledi. Sorumlu idarenin bu konuda tam kusurlu olduğunu belirten Kutevi, “Van Barosu olarak kentte yaşanan birçok hak ihlaline ilişkin açılan davalara müdahil olduk. Baro olarak çığ felaketinde yaşamını yitiren ve idare hakkında yurttaşların açacakları davalara müdahil olma talebinde bulunarak, yurttaşlara elimizden gelen yardımı sunacağız. Yine bu ihmallerin araştırılması ve tüm suçluların ortaya çıkarılması için baro olarak takipçi olacağız” dedi.
‘Tartışmasız kusur var’
İdarenin bu felakette çok önemli bir sorumluluğunun olduğunu hatırlatan Kutevi, “Van Barosu olarak hem Çatak Cumhuriyet Savcılığı, hem aileler hem de yaralı kurtulan yurttaşlarla görüşüp buna ilişkin bir rapor hazırladık. Bu raporda da belirttiğimiz gibi; özellikle birinci çığdan sonra alınması gereken önlemlerin hiçbiri alınmadı. Hem yeterli ekiplerin orada bulundurulmaması, hem ikinci bir çığ olabilme ihtimaline karşı önlem alınmaması, profesyonel ekiplerle yapılması gereken çalışmalara halkın da dahil olması ve bunu önlemeye dönük bir politikanın belirlenmemesi tabloyu çok daha acı bir hale getirdi. Yine alana ağır iş makinelerinin götürülmesi, o sırada ağır iş makineleri ile yolların temizlenmesi, çığ olabilme ihtimaline karşı alanda bilimsel ölçümlerin yapılmaması gibi ihmaller de ortaya çıktı. Bu yolda sürekli çığ olmasına rağmen yıllardır önlem alınmaması idareyi burada tam kusurlu hale getirmiştir. Burada idarenin kusurlu sorumluluğu tartışmasızdır” diye konuştu.
‘İdare görevini yapmadı’
İdarenin bir işte kusurlu olmaması için bir felaket yaşanmadan tüm önlemleri alması gerektiğinin altını çizen Kutevi, “Bunun için de çığ yada farklı bir doğal afetin yaşanabileceği yerlerde önceden önlem alması gerekiyor. Geçmiş yıllarda en ilkel haliyle Yol, Su ve Elektrik (YSE) tarafından çığ olabilecek bölgelerde top atışı yapılarak çığın düşmesi sağlanır ve ondan sonra yol çalışmaları yapılırdı. Yani idare en ilkel çalışmayı bile yerine getirmemiştir” dedi. Kutevi son olarak, ihmallerin tüm yönleriyle ortaya çıkması için komisyon ve baro olarak üzerlerine düşen tüm sorumluluğu yerine getirecek ve takipçisi olacaklarını söyledi.