Makamına konulan bombanın patlatılması sonucu yaşamını yitiren Derik Kaymakamı Safitürk’ün babası Asım Safitürk, Mardin Valisi Yaman’ın olayda kusurlu olduğunu iddia ederek “Mardin Valisi halen yerinde duruyor. Ve ödüllendirilmiştir” dedi
Mardin’in Derik Belediyesi’ne kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün 10 Kasım 2016 tarihinde makamına konulan bomba sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin babası Asım Safitürk konuştu.
Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan habere göre; Asım Safitürk, konuşmasında yargılamanın yapıldığı ilk mahkeme olan Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Dönemin Derik Emniyet Amiri Mustafa Hakan Kutluay ve Mardin Valisi Mustafa Yaman hakkında kimi iddialarda bulundu.
Sakarya’da yerel yayın yapan Halk54 isimli gazeteye konuşan Asım Safitürk, olay günü yaşananları anlatırken, olayda sorumluluğu bulunduğunu iddia ettiği Emniyet Amiri Mustafa Hakan Kutluay’ın olay yeri inceleme ekipleri gelmeden olay yerini temizlettiğini belirterek, olaydan önce kameraların söküldüğünü söyledi.
Mardin Valisi Yaman hakkında iddialar
Safitürk’ün öldürülmesinin ardından Mardin Valisi Mustafa Yaman ile telefonda görüştüğünü belirten Asım Safitürk, sağlık helikopteri geldiği halde Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde oğlunun Yaman tarafından bekletildiğini söyledi. Asım Safitürk, telefon görüşmesinde Yaman’a “Eğer ihmalen ya da kasten bana yaşattığın evlat acısını Allah sana yaşatmadan canını almasın” dediğini söyledi. Mahkeme heyetine Mardin Valisi Mustafa Yaman ile ilgili kimi sözler sarf ettiğini ekleyen Asım Safitürk, iddialarını “Bizim Sakarya’da çocuğumun şehadetinden sonra üçüncü Vali değişti. Ama Mardin Valisi halen yerinde duruyor. Ve ödüllendirilmiştir. Kızı Kaymakam olmuştur” sözleri ile sürdürdü.
‘Mahkeme kayda almıyor’
Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde söylediği sözlerin mahkeme tarafından tutanaklara yazılmadığını da ekleyen Asım Safitürk, “Bakıyorum kayda almıyorlar. Kaile almıyorlar” ifadelerini kullandı. Konuşmasının devamında Safitürk cinayetinin altında “büyük bir plan” olduğunu söyleyen Asım Safitürk, cinayette kamu görevlilerinin ve mülteci kampında rant sağlayan kişilerin parmağı olduğunu söyledi.
Sosyal medyada da paylaştı
Safitürk ailesi adına daha önce ağabeyi Ali Haydar Safitürk de, sosyal medya paylaşımlarında kamu görevlilerinin adını vererek, cinayette parmakları olduğunu belirtmiş, paylaşımında Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın ismini kullanmamasına rağmen fotoğrafını eklemesi dikkat çekmişti. Ali Haydar Safitürk, ayrıca dönemin Derik Emniyet Amiri olan ve şu an Gerede İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Hakan Kutluay’ın kendisini tehdit ettiğini söylemişti.
Dava süreci
Mardin’in Derik Belediyesi’ne kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk, 10 Kasım 2016 tarihinde makamına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmiş, sonrasında olaya ilişkin gözaltına alınan 71 kişiden 15’i tutuklanmıştı. Tutuklular hakkında açılan dava da geçtiğimiz yıl Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanmış ve 14 kişi hakkında beraat kararı verilirken, dönemin Kaymakamlık Yazı İşleri Şefi Şerif Mesutoğlu hakkında, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl hapis cezası verilmişti.
Dosyanın Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nce 8 kişi yönünden bozulmasının ardından Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi’nde başlayan yargılamada Safitürk ailesi, 3 yılı aşkın bir süredir mahkemeler tarafından ifadesine başvurulmayan dönemin Derik İlçe Emniyet Amiri Hakan Kutluay’ı işaret ederek, “Bu olayın baş faili emniyet amiridir. Emniyet amiri delilleri yok etmiştir. Bu amir devleti temsil edemez. Bu olayı emniyet amiri çözecektir” ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ardından mahkemece dinlenmesine karar verilen Kutluay, üzerine atılı iddiaları reddetmişti.
Sahte tanık üretildi, koruma polisi yalan söyledi
Davanın en önemli tanığı olarak gösterilen Mehmet Ali Gezginci’nin engelli ve Türkçe bilmediği ortaya çıktı. Gezginci’nin, kendisine sorulan sorulara sadece Kürtçe “Evet – Hayır” şeklinde cevap verdiği anların görüntüleri kamuoyuna yansımıştı. Mahkeme de, kararında Gezginci’nin tanıklığına itibar edilemeyeceğine yer verdi. Mahkeme, dosyanın tanıkları arasında gösterilen Kaymakam Safitürk’ün koruma polisi Mehmet Kahraman’ın da tanıklığında gerçekleri sakladığı telefon görüşme kayıtlarıyla tespit etti.
Koruma polisi Kahraman, sanıklardan Vedat Erol’un kendisini olay günü arayıp aramadığı sorusuna “Aramadı” şeklinde cevap verirken, telefon görüşme kayıtlarında Kahraman ile Erol arasında 30 saniyelik görüşmenin olduğu tespit edildi.
Davayı aydınlatacak delillere ‘bozuk’ denildi
Dosyada yer alan ve PKK sığınağında ele geçirildiği iddia edilen el yazısıyla yazılmış olan not kağıdının fotoğrafından çekilen fotokopi üzerinden kriminal inceleme yapıldı ancak orijinaline ulaşılamadı. Safitürk’e ait cep telefonunun içindeki bilgilere de yine “telefonun tahrip olduğu” ve “şifresinin açılamadığı” iddiasıyla ulaşılamadı. Safitürk’ün öldürülmesinin ardından gözaltına alınan ve daha sonra tanık olarak dosyaya eklenen Mehmet Ali Gezginci ile Devran Aslan hakkında 5 günlük avukat görüş yasağı devam etmesine rağmen ifadelerinin alındığı ortaya çıktı. Gezginci’nin ifadesine giren avukat M.B.’nin Mardin Barosu tarafından görevlendirilmediği ve ailesi tarafından tutulmadığı açığa çıktı. Davada yargılanan Devran Aslan’ın savcılık ifadesinin görüntüleri de ortaya çıktı. Savcının, elinde kanlı peçeteyle ifade veren Aslan’a sık sık müdahale ettiği görüntülere yansıdı. En son olarak Safitürk davasına etki edecek olan emniyete ait 155 kayıt sisteminin bulunduğu hard diskin de “bozuk olduğu” öne sürülerek, açılamadığı belirtildi.