Finansal sorunlarından dolayı uçuşlarını durduran Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un kardeşine ait Atlasjet’in Hazine tarafından kurtarılacağı öne sürüldü
Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un ikizi Murat Ersoy’un sahibi olduğu ve iflas ettiğini duyuran Atlasjet’in Hazine ile kurtarılabileceğini öne sürdü. Yılmaz, “Banka kredi borçlarına Hazine destekli KGF kefil olmuştu. 6 Mart’ta değişen Sivil Havacılık Yönetmeliği de yeni şirket kurmasının yolunu açtı. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı Mehmet Tevfik Nane ile Murat Ersoy, soluğu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde (SHGM) alıyor. Belli ki ‘bürokrasiyi’ ikna ediyorlar” düşüncesini dile getirdi. Yılmaz yazısında, Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle iflas eden bir şirketini mallarının, yeni bir şirkete devretme yolunun açıldığını belirtiyor. Böylece faaliyetlerini durduran Atlas Global’ın varlıkları yeni kurulacak bir şirkete devredilebilinecek. Kullandığı kredilerde devlet grantili olduğu için Hazine tarafından ödenecek.
Serpil Yılmaz yazısında ayrıca şu bilgileri paylaşıyor: “Banka kredi borçlarına Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefil olmuştu. 6 Mart’ta değişen Sivil Havacılık Yönetmeliği de yeni şirket kurmasının yolunu açtı. İşletmelerde ekonomik sorunlar yaşanıyor. Örnek Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ikizi Murat Ersoy’un 18 yıllık havayolu firması Atlas Global iflas kararı aldı. Son 1.5 yıldır içine düştüğü mali krizi atlatamadı ve bankalara, piyasaya, çalışanlara olan toplam borcu 780 milyon TL’ye ulaştı.”
‘AK seçenek’
Sözcü yazarı Serpil Yılmaz, Atlas Global’ın nasıl kurtarılacağını şöyle açıklıyor: “Perde arkasına geçelim. Gerçekten iflas mı ediyor, yoksa kurtarılıyor mu? Atlas Global’in de önünde AK bir seçenek beliriyor. Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde 16 Nisan 2020 tarihinde yapılacak iflas duruşmasında, ‘Tasfiyemi talep ediyorum’ da diyebilir. Yönetmelikte yapılan bu değişiklikle, yolcu taşımacılığında 15 yaşından büyük uçağı filoya katma imkanı verildiği gibi SHGM’ye verilen 500 bin dolarlık teminat da tasfiye edilen ya da iflas eden şirkete aktarılabilir. 26 Kasım 2019’da mali krize giren Atlas Global’in iflas başvurusunu, SHGM’nin 14 Şubat 2020 tarihli Twitter mesajından öğrenmiştik. Bu tarihten 2 gün önce de Atlas Global tüm uçuşlarını durdurduğunu açıklamıştı. Ersoy kardeşler geçen yıllarda turizm yatırımlarındaki ortaklıklarını ayırmışlardı. Atlasjet (AtlasGlobal) ve Voyage otellerinin kontrolü Murat Ersoy’da, ETS Tur ve Maxx Royal Otelleri Bakan Mehmet Nuri Ersoy’da kaldı.”
Çalışanların hakları
Yılmaz, yazısında Atlas Global’da bin 500 işçinin işsiz kaldığını da belirtiyor. Bu sayı işten çıkarılanlarla birlikte 3 bini buluyor. Çalışanın haklarını koruma mücadelesi vermek üzere ‘Atlaszedeler Adalet Platformu’ (AZAP) kuruluyor. Yılmaz, bu durumu şöyle açıklıyor: “Diyelim ki Ersoy mahkemeye “iflas” kararını sundu, hakim de bu yönde karar verdi. Hazine bankaların kredi alacağını KGF’den karşılayacak, ya ücretliler ne olacak? Gerçi Hazine parayı nereden bulacak; o da soru işareti… Bankalar için de pek çantada keklik durumu yok. İflas masasından alacakları mal yok, şirketin tahsil edeceği bir ödeme yok. Ersoy’un eğer varsa kaçırdığı serveti/geliri onu kovalayacaklar.”
Hazine kurtarıyor
Sözcü yazarı Yılmaz, Atlas Global etrafında dönen kurtarma oyununu açıklayarak yazısını şöyle bitiriyor: “Atlas Global bankalardan toplam 478 milyon TL kredi kullandı. Bunun yüzde 50’sinin üzerinde KGF Hazine destekli kefalet kredi yükümlülüğü bulunuyor. Böylelikle banka kredi borçlarının 222 milyon TL’sini Hazine ödeyecek. Şirketlerin patır patır dökülmesini önlemek için 2016 yılında KGF Hazine destekli kefalet tutarı 25 milyar TL’ye çıkartılmıştı.”
İSTANBUL