Geleneksel ezgileri albümlerinde harmanlayarak yeni eserler ortaya çıkaran sanatçı Bozyel, ‘200-300 yıl önce söylenmiş eserlerin o kadar edebi, felsefik bir yönü var ki insan tarif edemiyor’ dedi
Sanatçı Baran Bozyel, müzik çalışmalarını Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde yürütüyor. İlk albümü “Şewq” 2016 yılında, ikinci albümü “Çûka Reş”i ise 2019 yılında dinleyicileri ile buluşturan Bozyel, dijital platformlarda milyonlarca kez dinlendi. İki albümü de Kom Müzik etiketiyle yayınlanan Bozyel Jinnews’ten Safiye Alağaş’a konuştu. Çocukluğundan beri şarkı söyleyen Bozyel’in yolu 10 yıl önce MKM ile kesişiyor ve burada müzik yeteneğini keşfediyor. MKM’ye gitmeye başladıktan sonra buradaki sanatçı arkadaşlarının ve babasının teşviki ile müzikle profesyonel anlamda ilgilenmeye başlayan Bozyel, daha sonra anadili olan Kürtçe üzerine çalışmalar yapıyor.
‘Edebi bir dil’
Türkiye metrollerinde Kürtçe’nin çok konuşulmadığına dikkat çeken Bozyel, MKM ile bunun ötesine geçmek gerektiğini belirtiyor. Bozyel sözlerine şöyle devam ediyor: “İstanbul Kürt Enstitüsü’nde dil eğitimi aldım. Bu eğitimden sonra anadilimin çok derin bir estetiği olan bir dil olduğunu keşfettim. Okumayı, yazmayı, söz yazmayı, şiir yazmayı öğrendim. Daha önce bunların farkında değildim. Sadece günlük dili konuşuyorduk fakat ne kadar edebi bir dil olduğunu orada keşfettim.”
‘Araştırmalarım sürüyor’
Müziğe başladığında geleneksel ezgileri işlemeyi düşünmediğini dile getiren Bozyel, başlarda kendi tarzını anlamaya, açığa çıkarmaya çalıştığını vurguladı. İlk albümünde kendi bestelerini yaptığını, söz yazdığını ifade eden Bozyel, “Geleneksel ezgilerde, kaybolmaya yüz tutmuş bir kültürü açığa çıkartmak gerektiğini düşündüm. Bundan dolayı bir derleme yaptım. Bu son albümümün çoğu derleme çalışması. 200-300 yıl önce söylenmiş eserlerin o kadar edebi, felsefik bir yönü var ki insan tarif edemiyor. Araştırmalarımı hayranlıkla sürdürüyorum. Ama bestelerimi ve sözlerimi de yazmaya devam ediyorum’ dedi.
‘Kadının iradesi güçlü’
Türkiye’de hem kadın hem de müzisyen olmaya dair fikirlerini paylaşan Bozyel, “Kadınlar katlediliyor, emeği sömürülüyor, yaşam onlar için çok zor. Ancak kadının direngenliği, duygusal zekası, sabrı gerçekten çok güçlü. İradesiyle bilinçte bir araya gelince muazzam şeyler yaratabiliyor. Kadının her zorluğun üstesinden güçlü bir şekilde gelebileceğini fark ettim” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL