Gazi Mahallesi ve 1 Mayıs Mahallesi katliamlarının üzerinden 25 yıl geçti. PSAKD, katliamda yaşamını yitirenler için anma düzenlerken PSAKD Ataşehir Şubesi Eşbaşkanı Kaya, ‘Sivil insanların taranmasına tanıklık ettik’ dedi
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ataşehir Şubesi, 12-15 Mart 1995 tarihinde Gazi Mahallesi ve Ümraniye’de bulunan 1 Mayıs Mahallesi’nde yaşanan katliamda yaşamını yitirenleri andı. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ali Kenanoğlu ve Zeynel Özen, HDP Ataşehir İlçe Eşbaşkanı Nahide Yıldırım, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Eşsözcüsü Yoldaş Aydın, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Eşbaşkanları Ezgi Bahçeci ve Hüseyin İldan, Devrimci Alevi Dernekleri Genel Başkanı Bülent Felekoğlu, katliamda yaşamını yitirenlerin ailesi ve çok sayıda kişi yurttaş katıldı.
Cemevi önünde bir araya gelen kitle, katliamın olduğu 30 Ağustos İlköğretim Okulu’nun önüne yürüyüş halinde geçti. Yürüyüşte, Gazi ve 1 Mayıs mahallerinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve “12-15 Mart 1995 Gazi ve 1 Mayıs mahallesi katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız. Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi şehitleri ölümsüzdür” yazılı pankart açıldı.
Yürüyüş boyunca sık sık, “Direne direne kazanacağız, “Faşizme karşı omuz omuza”, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür”, “Gazi şehitleri ölümsüzdür”, “Faşizme karşı düşene dövüşüne bin selam”, “Barikatta savaşta Hasan Ocak olmaya”, “Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam” ve “Katillerden hesabı halk soracak” sloganları atıldı.
Yürüyüş ardından katliamın yapıldığı 3001 Cadde üzerinde bulunan 30 Ağustos İlköğretim Okulu önünde basın açıklaması yapıldı.
Açıklamayı, PSAKD Ataşehir Şubesi Eşbaşkanı Gülsev Kaya yaptı.
Gazi Katliamını protesto etmek üzere 15 Mart tarihinde bu okulun önünde gelen binlerce kişinin üzerine silahlarla ateş açıldığını hatırlatan Kaya, “Bizzat polisler tarafından açılan ateş sonrasında 5 kişi yaşamını yitirirken, onlarca kişide yaralandı” ifadelerini kullandı.
‘Sivil insanların taranmasına tanıklık ettik’
Mart ayının katliamların yaşandığı ay olarak anıldığını ifade eden Kaya, 16 Mart 1988’de kimyasal silahlarla Kürtlerin Halepçe’de katledildiğini hatırlatarak, “Halepçe’de Kürtleri kimyasal silahlarla katlettiler. Türkiye’de de Mart ayında devrimcilerin üzerinde bomba atılmasından, sivil insanların taranmasına tanıklık ettik” dedi.
‘Daha güçlü mücadele zamanı’
Gazi ve 1 Mayıs katliamının üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen Türkiye’de bir şeyin değişmediğine dikkati çeken Kaya, ülkede yaşanan sorunları sıralayarak, bulundukları her alanda barış ve demokrasi örgütlemesini yapacaklarının altını çizdi. Kaya, “O zaman katliamın asıl sorumluları bulunacaktır. Şimdi daha güçlü bir şekilde mücadele etme zamanı” diye konuştu.
Anma, katliamda yaşamını yitirenlerin anısına karanfil bırakılmasının ardından sona erdi.
İSTANBUL