Birçok sektörde üretim devam ediyorve işçiler önlemsiz çalışmaya zorlanıyor. Sendikalar, alınması gereken önlemlere ilişkin çağrıda bulundu
Ortaya çıktığı günden bu yana 7 binin üzerinde ölüme ve binlerce vaka sayısına ulaşan virüs için peş peşe önlemler alınırken, bazı kamu kurumları dışında çalışanlar için henüz bir önlem alınmış değil. Özel sektörde önlemler işverenin insafına bırakılırken, DİSK ve bağlı sendikalar alınacak önlemler ve önlem alınası gereken sektörler için uyarıda bulundu. Tez-Koop-İş Sendikası, virüs il mücadale kapsamında başta alışveriş merkezleri (AVM) olmak üzere toplu çalışmanın yoğun olduğu işyerlerinde, çalışanlar için ilave önlemler alınması çağrısında bulundu. Virüsün AVM’ler başta olmak üzere, insan sirkülasyonun fazla olduğu işletmeleri bünyesinde barındıran perakende sektöründeki koşullara dikkati çekmek için gazetelere ilan veren Tez-Koop-İş Sendikası, 400’den fazla AVM’de çalışan yaklaşık 500 bin kişi ve buraları kullananların karşı karşıya olduğu risklere dikkat çekti.
Binlerce insan geliyor
İlanda, virüsün yaygınlaşmasının önlenmesi konusunda, eğitim kurumlarının tatile girmesi, spor karşılaşmalarının iptali ya da seyircisiz oynanması gibi önlemler alınmasına rağmen, her gün binlerce insanın geldiği, ciddi risk barındıran AVM’lere girenlerle burada çalışan işçilerin risk altında olduğu vurgulandı. İlanda sağlık önlemlerinin alınması, ebeveynlere ücretli izin verilmesi, işyerlerinde dezenfekte çalışması yapılması gerektiği vurgulandı.
45 bin çalışan var
DİSK’e bağlı İletişim-İş Sendikası da posta, çağrı merkezi ve haberleşme işkolunda riski altında çalışan emekçilerin durumuna dikkat çekerek hijyen ve çalışma koşulları ile ilgili sorunların acilen giderilmesini istedi. Yaklaşık 45 bin PTT emekçisinin her gün gerek gişelerde gerekse paket teslimi sırasında yüzlerce kişi ile direk temas ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Böylesi bir süreçte PTT yönetimi günü kurtaran önlemler ile günü kurtarmaya çalışanların sağlığını riske atmaktadır” denildi.
Ciddi risk altındalar
Sendika, özellikle eldiven, dezenfektan ve maske gibi temel malzemelerin temini konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığına, işyeri ortamlarının havasız ve virüse davet çıkarır durumda olduğuna dikkat çekti. Çağrı merkezi ve haberleşme işkolunda çalışan binlerce kişinin de saatlerce kapalı ortamlarda ve kalabalık şekilde çalıştığına dikkat çekildi. Bu çalışanların da ciddi bir risk altında oldukları vurgulanan açıklamada hijyen malzemelerin yokluğuna da vurgu yapıldı.
‘İnsan sağlığı kârdan daha önemli’
Fransa’dan Genel İş Konfederasyonu (CGT), Yunanistan’dan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME), İtalya’dan Sendikal Birlik (USB), İspanya’dan Ulusal İşçi Komiteleri (LAB) Birleşik İşçi Merkezi (CUT) gibi sendikaların dâhil olduğu sendika birlikleri, ortak bir açıklama yayınlayarak, salgına karşı insan hayatının kârın önüne konmasını istedi. Kârın işçilerin hayatları ve sağlıklarının üzerinde tutulamayacağının altını çizen sendikalar, hastane ve hizmetlerde; tam personel istihdamı, kamu sağlığı harcamalarının arttırılması, güvenlik için gerekli araç ve gereçlerin tedariki, hasta işçiler için ücretli izin, göçmenler ve mülteciler için özel bakım ve devlet destekli ücretsiz ve evrensel sağlık hizmeti gibi taleplerde bulunurken, sağlık çalışanlarına da çabalarından dolayı teşekkür edildi.
EMEK SERVİSİ