Dünyadaki nükleer cephanenin yüzde birden daha azının kullanıldığı bir savaş bile, dünya tarihinde eşi görülmemiş yıkım, açlık ve çevresel felaketlere yol açacak
Uzmanlar, dünyadaki nükleer silahların kullanıldığı bir çatışmanın, dünyanın hızla soğumasına neden olacağını belirtirken, çevresel etkilerinin yanında, dünyanın gıda üretim sistemini yok edeceğini işaret etti.
Varsayımsal bir nükleer savaşın sonuçlarını, sınırlandırılmış bir bölgede bilgisayar modelleri kullanarak inceleyen uzmanlar, böyle bir savaşta Hiroşima’ya düşen bombanın 100 katı etkiye sahip patlamalara şahit olunacağını işaret ettiler. Bu oran kulağa fazla gelebilir, fakat bu sadece dünyanın nükleer cephanesinin yalnızca yüzde 0.7’si ve Pakistan-Hindistan’ın nükleer kapasitesinin yüzde 30’una tekabül ediyor.
Ayrıca araştırmacılar, olası bir savaşta atmosfere 5 milyon ton is karası (karbon siyahı) salınacağını belirterek, bu rakamın 1815 yılında Endonezya’da meydana gelen devasa yanardağ patlamasında havaya salınan dumandan daha fazla olduğunu belirttiler. Bu durumda, savaşın ardından, dünyanın ortalama sıcaklığı 2 derece azalacak ve ilk 5 yılda yağış oranı yüzde 8 civarında azalacak.
Uzmanlara göre: Savaşın etkisiyle yeryüzünden çıkan dumanalar kısa sürede atmosferle buluşup, haftalar içinde dünyaya saçılacak. Dumanlar gün ışığını engelleyecek ve yeryüzünün sıcaklığı azalacak. Özellikle yüksek bölgelerdeki yağış şekli değişerek, tarım mahsüller yok olacak ve herhangi bir ürün yetiştirilemeyecek.
Chicago Üniversitesi’nden Jonas Jägermeyr, devam eden bir küresel nükleer silah yarışının olduğunu ve çoğu ülkenin nükleer silaha yatırım yaptığını söyleyerek, ’Nükleer silahlanmayı kontrol eden tüm anlaşmalar geçerliliklerini yitirdiler. Sadece ABD seçimlerinden 2 ay sonra süresi dolacak bir anlaşma var. Ve yenilenmesi için herhangi bir çaba yok. Özellikle Güney Asya da tansiyon oldukça yüksek. Çin ve Kuzey Kore’nin yanı sıra Hindistan ve Pakistan da nükleer silahlanma yarışını ateşliyor. Bu eğilimlere rağmen, bir nükleer savaşın gıda güvenliğine dolaylı etkilerinin yeterince farkında değiliz. Bir savaş ciddi sağlık problemleri ve başka potansiyel çatışmalarda yaratacak. Çünkü dünyadaki gıda ticareti durma noktasına gelecek. Savaştakinden daha fazla insan sonraki kıtlık ve açlıkta ölecek’ dedi.
Sonuç olarak, sınırlı bir nükleer savaş bile gıda üretimi üzerinde çok büyük etkilere sebep olacak.
HABER MERKEZİ