AKP iktidarının doğayı sermayeye açmasına koronavirüs salgını bile engel olamadı
Geçtiğimiz Pazartesi günü koruma alanlarında madencilik yapılmasının önünü açan iktidar, sadece dört gün sonra koruma alanlarında madenciliği serbest bırakmasının ilk sonucunu Cuma günü yayınlanan yeni bir kararla ortaya koydu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Kastamonu-Çankırı, Kırşehir, Kırklareli-Tekirdağ, Ordu, Muş-Erzurum, Bolu ve Ankara-Eskişehir illerinde yer alan toplam 7 adet maden sahasını uç ürün üretimine yönelik tesis kurulması şartıyla ihale edeceği Resmi Gazete’de yayınlandı.
Milli menfaat
16 Mart 2020 Pazartesi günkü Resmî Gazete’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31070 sayılı yönetmelikle, mevcut yönetmeliğin 6. maddesine eklenenler fıkralardan birisinde, “(3) Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında bulunan madenlerin milli menfaatlere uygun olarak aranması, hangi şartlarda ve ölçülerde işletileceği, kapatılması ve alanın rehabilitasyonu ilke kararları doğrultusunda alınacak olan Bölge Komisyonları’nın kararları doğrultusunda yapılır” kararı ile, milli menfaatlerin özellikle AKP iktidarı tarafından sadece sermaye çıkarlarını içerdiği açıkça görülmüştü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü uç ürün olarak feldispat, bentonit, kuvars, alçıtaşı, perlit ve sepyolit üretimine yönelik tesis kurulması şartıyla söz konusu illerde yer alan 7 maden sahası için ihaleye çıkacak. Sahalara ait bilgiler bugünden itibaren 20 Nisan 2020 tarihine kadar MAPEG’in internet sitesinde ilan edilecek. Teklifler, ihalenin yapılacağı tarihte 13.30-14.00 saatlerinde ihale komisyonuna doğrudan teslim edilecek. Buna ek olarak hukuki durumları sona eren toplam 89 maden sahası ihale edilerek aramalara açılacağı yer aldı. Bu sahalar için ihale tarihleri, MAPEG’in internet sitesinden ilan edileceği belirtilirken, bu sahalar için başvuruların MAPEG’in internet sitesinde ilan edilen tarihlerde saat 09.00- 09.30 arasında ihale komisyonuna doğrudan teslim edileceği vurgulandı.
Madencilerin şımarıklığı!
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin ev sahipliğinde İzmir’de “Madencilik Sektörü İstişare Toplantısı” yapılmıştı. Toplantıda, sektörün 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 9.2 küçüldüğünü, sektörde ciroların düştüğünü, ihracatta da 5 milyar dolardan 4 milyar dolarlara gerilediğini, işletmeleri yarına taşıma sıkıntısının olduğunu belirtmişlerdi. Madencilik sektöründe, özellikle izin prosedürleri, mülkiyet sorunları, orman mülkiyet bedellerinin yüksekliğinin madencilik projelerine ve yatırımlarına olan ilgiyi azalttığına dikkat çekilerek, “Orman izin bedelleri bugün birçok altın madeni projesinde yatırım bedelinin yüzde 50’sini bulacak düzeye gelmiştir” sözleri ile şikayetlerini belirterek yeni maden kanununa ihtiyaç olduğunu söylediler.
2019 yılı içinde TBMM’de kabul edilip yasalaşan, “Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile ‘yerli-milli’ yakıştırmasıyla doğa yağmasını sınırladığını düşündükleri Maden ve Enerji Piyasası kanunlarındaki birçok madde değiştirildi ve yağmanın önünü açan yeni maddeler eklendi. Kanun gerekçesi, ‘Uluslararası enerji ticaretinde stratejik konumun güçlendirilmesi, maden kaynaklarının etkin kullanılması, madenciliğin verimli noktalara taşınmasının öncelikli hedefler içinde yer alması’ biçimiyle özetlenmişti. Eski Enerji Bakanı olan Berat Albayrak ise yaptığı bir açıklamada, ‘Türkiye’nin Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu’ (UMREK) ile madenlerde yeni bir döneme girildiğini belirterek, “Uluslararası Maden Rezervleri Raporlama Standartları Komisyonu (CRIRSCO) üyeliğiyle beraber, maden sahalarımızda yapılan arama ve işletme faaliyetlerine ait sondaj, analiz, test ve her türlü çalışma verisi artık uluslararası standartlarda ve tüm dünyada geçerli UMREK kodu ile raporlanacak. Şimdi madenlerde ‘Türkiye vakti’ diyoruz. Türkiye’de yatırım yapan hiçbir yatırımcı kaybetmedi, istiyoruz ki madencilik alanında da yatırımcılar girsin, kazansın” sözleri yaşanan sürecin bir özeti.
EKOLOJİ SERVİSİ