Yapılan bir araştırmaya göre birçok tür, habitat kaybı ve böcek ilaçları yüzünden yok olmanın pençesinde. Bu durumdan en çok etkilenen canlıların başında ise ateşböcekleri geliyor
Bio Science’da yayımlanan bir rapora göre ateşböcekleri yapay ışık kirliliğinden çok etkileniyor. Tufts Üniversitesi’nden Sara Lewis, “Bazı türler daha çok etkileniyor çünkü hayatlarını devam ettirebilmek için özel koşullara ihtiyaçları var” diye ekliyor. Malezya ateşböceği (Pteroptyxtener), balık çiftliği ve palm yağı üretme yolunu açmak için yok edilen mangrove ağaçlarındaki larvalarında yaşıyor. Akdeniz’deki meyve bağları terk edilmesiyle birlikte şehirleşmenin gierek artması tırtılların yok olmasına neden olurken ateş böcekleri yiyecek bulamakta zorlanıyor.
Yapay ışık kirliliği
Uzmanlara göre yok oluşun en büyük nedeni habitat kayıpları. Birçok tür bir eş bulmak ve çiftleşmek için parlama yeteneklerine ihtiyaç duyuyor. Araştırma aynı zamanda sıklıkla kullanılan böcek ilaçlarının da ateşböceklerini yok ettiğini ortaya çıkarıyor. Ateşböcekleri, karınlarının alt gövdelerindeki organlarının içinde kimyasal bir reaksiyonu tetikleyerek parlıyor. Fakat uzun zamandır Japonya, Tayvan ve Malezya’da popüler olan ateşböceği ticareti, gittikçe hassaslaşan ekosistemle birlikte bu durumu iyice kötüleştiriyor.
EKOLOJİ SERVİSİ