Penn State University’den iklim bilimci Michael Mann, ‘Dünya koronavirüs pandemisiyle meşgulken, üst üste kırılan rekor sıcaklıklar arka planda daha büyük bir krizin yaşandığını gösteriyor’ dedi
Koronavirüs pandemisi ABD gibi büyük kapitalist ülkelerin ekonomisini ciddi anlamda yavaşlatmış olsa da küresel ısınmada bir yavaşlama öngörülmüyor. Hava kirliliğinde azalma ve ozon deliğinde küçülmelerin yaşanması bir eğilime giren ekosistemi geri çevirmeye yetmeyecek. Dünya son 140 yıl içerisinde, 2019’da en sıcak ikinci yılını yaşarken 2020’nin ilk birkaç ayı sıcaklık rekorları kırdı ya da kırmaya çok yaklaştı. Ocak 2020, kaydedilen en sıcak Ocak ayıyken Şubat 2020 de en sıcak ikinci Şubat ayı oldu. Geçtiğimiz Pazartesi günü ise Avrupa Birliği’nin iklim yönetim merkezi Copernicus, Mart ayının en sıcak ikinci ve üçüncü Mart ayları ile eşit seviyede olduğunu bildirdi.
Büyük bir kriz yaşanıyor
Penn State University’den iklim bilimci Michael Mann, “Dünya anlaşılır bir şekilde koronavirüs pandemisiyle meşgulken, üst üste kırılan rekor sıcaklıklar arka planda daha büyük bir krizin yaşandığını gösteriyor” dedi. Mann, “Ben bu cümleyi yazarken Avustralya’daki Büyük Set Resifi son beş yıldaki en büyük üçüncü beyazlamasını yaşıyor. İklim krizinin katlanarak kötüleşmesi ve bunu konu edinmemiz, koronavirüs kriziyle mücadelede atılan bütün siyasi adımları yönlendirmeli” diye belirtiyor. Olağandışı sıcak geçen Ocak ayından sonra Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), 2020’nin yüzde 98 olasılıkla en sıcak ilk beş yıldan biri olacağı belirtiliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ