İşçi ve emekçiler 1Mayıs’a bu yıl salgın tehdidi altında girerken, kadınlar sosyal medyada seslerini yükseltiyor. Kadın Savunma Ağı söyleşiler gerçekleştirirken, KCDP ise ‘#Koronalı1MayıstaKadınlar’ eylemi yaptı
Kadın Savunma Ağı, “1 Mayıs haftasında kadınlar tartışıyor” başlığı ile 1 Mayıs’a ilişkin söyleşi dizisi hazırladı. 1 Mayıs’ın tarihsel bağlamından feminizme, neoliberalizmden siyasal iktidara, kadın hareketinden korona salgınına kadın emeğinden emek hareketine değin birçok başlığın tartışıldığı söyleşilerle kadın hareketinden katılımcılar katkı sunuyor. Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilip Youtube üzerinden canlı yayın olarak sunulan söyleşi dizisinin ilk başlığı olan “1 Mayıs ve Feminizm” konusu, Kadın Savunma Ağı’ndan Fulya Dağlı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
İlk diziyi Kadın Savunma Ağı’ndan Çiğdem Çidamlı ile Bağımsız Feminist Hülya Osmanoğlu değerlendirdi. Söyleşide ilk söz alan Bağımsız Feminist Hülya Osmanoğlu, “Tarihe baktığımızda, sermaye dönem dönem kadınları iş gücünden dışlıyor çünkü erkek işçilere verilen tavizle patriarka ile uzlaşma sağlanıyor. Ama bu böyle yürümüyor, kadınlar örgütleniyor. Yaygın bir şekilde sendikalaşmaya başlıyorlar. 1867’de İngiltere’de erkek işçiler sendikalarda oy hakkı kazanıyor. Ama erkekler bu oy hakkını kadınları sınıftan dışlamak ve sendikalara üye yapmamak üzerinden değerlendiriyor. Bunun üzerine kadınlar, kendi sendikalarını kurmaya ve kendi direnişlerini oluşturmaya başlıyorlar.
Sınıf mücadelesi içersinde kadınların kazanımlarıyla feminist mücadelenin sesinin yükselmesi arasında bağ kurmak elbette ki mümkün. Aslında sürecin büyük kısmında kazanımların ve hakların feminist mücadelenin bir sonucu olduğunu görebiliyoruz. Türkiye’de 1990’da feministlerin mücadelesiyle evli oldukları erkeklerden izin almadan çalışma hakkına sahip oluyorlar mesela” diye konuştu. Ardından söz alan Kadın Savunma Ağı’ndan Çiğdem Çidamlı da, işçi kadın mücadelesi ile feminist mücadelenin bağına dikkat çekti, Söyleşi konuşmaların ardından son buldu. Söyleşiler bugün de devam edecek.
Sosyal medyada eylem
1 Mayıs İşçi Bayramı’na bir gün kala birçok kadın örgütü, görünmeyen iş gücü ve emeğin sömürüsüne ilişkin eylem ve etkinlikler düzenleyecek. Bu yıl salgından dolayı kitlesel eylemler yerine alternatif eylemler gerçekleşecek. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) da 1 Mayıs’a giderken, “#Koronalı1MayıstaKadınlar” etiketiyle sosyal medya eylemi düzenledi. Platform; sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, kadınları eyleme destek vermeye çağırarak, etiket paylaşımlarına ilişkin örnek görseller paylaştı. Platformun çağrısında şunlar belirtildi: “1 Mayıs’a doğru, işçiler için ücretli izin, kadınlar için 6284 hayat kurtarır diyerek, bulunduğumuz fabrikalar, evler, işyerlerinden… Her yerden fotoğraf ve videolar ile #Koronalı1MayıstaKadınlar etiketiyle sosyal medyada buluşuyoruz…” Kadınların eylemine birçok sosyal medya kullanıcısı da paylaşım ve videolar ile destek verdi.
İSTANBUL