Son yılların en büyüyük kasırgası olan ve Hindistan’ın doğusu ile Bangladeş’i vuran Amphan kasırgası en az 82 kişinin ölümüne neden oldu
Son 20 yılın en büyük fırtınası olan Amphan Kasırgası Hindistan’ın doğusu ve Bangledeş’e ulaşmasıyla birlikte yüzlerce evi ve onlarca köyü yerle bir etti.
Kasırga öncesinde milyonlarca kişi bölgeden tahliye edilirken, şu ana kadar en az 82 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Amphan Kasırgası’nın vurduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, hayatını kaybeden en az 72 kişinin elektrik akımına kapılarak ya da devrilen ağaçların altında kalması nedeniyle öldüğü belirtildi.
Reuters’a konuşan ve kasırgadan canlı kurtulan 49 yaşındaki Azgar Ali, ‘Böyle bir kasırga görmedim. dünyanın sonu gibiydi. Allah bizi kutardı’ açıklamasında bulundu.
Amphan Kasırgası nedeniyle kıyı şeridinde bulunan birçok yerleşim yerini su basarken, yüzlerce çatı ve elektrik direği kasırganın şiddeti nedeniyle parçalandı.
İklim değişikliği kasırgaların şiddetini arttırıyor
DW’de yer alan habere göre, İnsani yardım örgütü Oxfam’da görev yapan Pankay Anand da, çok sayıda acil barınma merkezinin halihazırda koronavirüs salgını ile ilgili olarak karantina barınağı olarak, ya da salgından dolayı seyahat edemeyen mevsimlik işçilerin konaklaması amacıyla kullanıldığını ve kasırga nedeniyle tahliye edilen insanların, enfeksiyon korkusu ile bu yerlerde kalmak istemediğini dile getirdi.
Johns Hopkins Üniversitesi’nin aktardığı verilere göre, Hindistan’da bugüne dek 112 binden fazla vaka kaydedilirken, Bangladeş’te ise 26 bin 700 vaka bulunuyor.
Amphan Kasırgası’nın meydana geldiği Bengal Körfezi’nde her yıl şiddetli fırtınalar yaşanırken, 1999 yılında aynı bölgede yaşanan başka bir olayda 10 bin kişi hayatını kaybetmişti.
Uzmanlara göre, iklim değişimi sebebiyle yaşanan kasırgaların şiddeti ve yoğunluğu son yıllarda giderek artıyor.
DIŞ HABERLER