ABD’de ırkçı isimlerin heykellerini yıkma eylemleri, Beyaz Saray’ın önüne ulaştı. Thomas Jefferson, Ulysses Grant’tan sonra sıra Andrew Jackson ve Theodore Roosevelt’e geldi
ABD’de George Floyd’un polis tarafından katledilmesinin ardından başlayan ırkçılık karşıtı protestolar ırkçı dönemin isimlerinin heykellerinin indirilmesiyle devam ediyor. Heykelleri yıkma eylemleri Beyaz Saray önüne kadar geldi. Beyaz Saray’ın önünde yer alan Lafayette Park’ın sembolü sayılan 7. ABD Başkanı Jackson’ın heykelini iplerle bağlayan yüzlerce gösterici, heykeli devirmeye çalıştı. Jackson aleyhinde sloganlar da atan göstericiler, heykeli yıkma girişimlerine devam ederken park polisi ve Gizli Servis polisi sert müdahale etti. Polis, göstericileri göz yaşartıcı gaz da kullanarak olay yerinden uzaklaştırdı ve heykeli korumaya aldı.
Trump tehdit etti
Jackson, çok sayıda yerlinin ölümüne neden olan Kızılderili Tehcir Yasası’nın mimarı ve çok sayıda kölesi olan bir başkan olarak biliniyor. Protestoya Twitter hesabından tepki gösteren ABD Başkanı Donald Trump, “Lafayette Park’ın içindeki muhteşem Andrew Jackson heykeline yönelik utanç verici vandalizmde birçok kişi tutuklandı” ifadesini kullandı. Trump, 10 yıl hapis cezası ile tehdit etti.
25 Mayıs 2020’de başlayan protestolardan beri ABD’nin farklı eyaletlerinde ABD eski başkanları Thomas Jefferson, Ulysses Grant, ABD milli marşının yazarı Francis Scott Key’nin heykeli dahil kölelik yanlısı Konfederasyon dönemi yöneticileri ve komutanlarına ait çok sayıda heykel yıkılmış, yakılmış ya da tahrip edildi.
Roosevelt’in heykeli kaldırılıyor
New York’un ünlü müzelerinden Amerikan Doğa Tarihi Müzesi önünde bulunan 2. Dünya Savaşı sırasında görev yapan ABD eski Başkanı Theodore Roosevelt’in bronz heykeli de kaldırılacak. Müze yönetimi ve binanın sahibi New York Belediyesi’nce yapılan açıklamada, Roosevelt’in heykelinin, siyahlara ve yerlilere karşı ırkçı ve üstünlük taslayan nitelik taşıdığı gerekçesiyle kaldırılmasının kararlaştırıldığı belirtildi. 1940’ta dikilen ve Roosevelt’i at üstünde tasvir eden heykeldeki sağ üzenginin yanında yürüyen Kızılderili bir Amerikalı ve sol tarafında da bir siyah bulunuyor. Geçen hafta da New Jersey’deki Monmouth Üniversitesi yönetimi, kampüste bulunan ABD’nin 28. Başkanı Woodrow Wilson’un heykelini kaldırma kararı aldıklarını duyurmuştu. Açıklamada, Wilson’un, ırk ayrımcılığını “faydalı” olarak gördüğüne ve siyahların“mutlu ve daha iyi bakıldıklarını” savunarak köleleştirilmesini desteklediğine dikkat çekilmişti.
WASHINGTON