IŞİD’in saldırısı sonrası Şengal’den göç etmek zorunda kalanlar topraklarına geri dönüyor. Saldırının yaşandığı Ağustos ayına atıfta bulunan Şengal Göç Kabul Komitesi’nden Îdo Şekir, ‘Bu ayda dönüşler daha anlamlı’ dedi
IŞİD’in 2014 yılında saldırdığı Şengal’de yaklaşık, 400 bin Êzidî evlerini ve topraklarını terk etmek zorunda kaldı.
Êzidîlerin ’73’üncü ferman’ olarak nitelendirdiği saldırı sonrası göç sırasında 280 Êzidî açlıktan ve susuzluktan yaşamını yitirdi, bine yakın kişi yaralandı. 4 binden fazla Êzidî ise kaçırıldı. Kaçırılanlardan 100’ü aşkın kişi katledilip toplu mezarlara gömüldü. Şuana kadar 12 toplu mezar tespit edildi. Yüzlercesi ise hala kayıp.
Kentin IŞİD’den temizlenmesinin ardından halk kendi savunma birliklerini ve yönetim şeklini oluşturdu.
Kentin güvenliğini sağlayan birlikler arasında yer alan kadın savunma birlikleri, IŞİD’in özellikle kadınları hedef alan saldırılarına karşı bir cevap olarak yorumlandı.
Kentin yüzde 80’nine yakınını savunduklarını kaydeden Şengal Göç Kabul Komitesi Sözcüsü Îdo Şekir, Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can ve Zeynep Durgut’a verdiği demeçte ‘yaraların sarılması’ ile birlikte Şengal’e geri dönüşlerin de başladığını belirtti.
Şuanda özerk yönetim olarak Irak hükümetinin kendilerine hiçbir maddi ve manevi destek sunmadığı söyleyen Şekir, savaş sürecinde zarar gören evlerin birçoğunun hala enkaz olduğuna dikkati çekti.
Yaklaşık 1300 aile geri döndü
Şengal’den dönen yurttaşların kendi imkanlarıyla evlerini onarıp inşa etmeye çalıştıklarını belirten Göç Kabul Komitesi Sözcüsü Şekir, son 2 ayda geri dönüşlerin arttığını söyledi: “Daha önceleri Irak hükümeti geri dönüşler için sorunlar çıkarıyordu. Ama son süreçte 1300’e yakın aile döndü. Bunların birçoğu farklı farklı köylere yerleşti. Dönenlerden 800 aile Qibledic, Telezir, Tilqesab ve Şengal’e gibi yerlere yerleşti. Birçoğu evi yıkılmış ailelerdir. İnşa sürecini kendi aramızda değerlendiriyoruz. Camı, penceresi ve kapısı olmayan evler için bizler de yardımcı olacağız. Kısacası halk kendi imkanlarıyla evlerine dönüp inşasını yapıyor.”
Elektrik, su yok
Şuana kadar toplamda 8 bin kişinin döndüğünün bilgisini veren Şekir, hemen her gün geri dönen ailelerin olduğunu, ancak altyapı, su ve elektrik gibi sorunların hala çözülemediğini belirtti.
Îdo Şekir, anlatımlarına şöyle devam etti: “Elektrik direklerinden tutun tellerine kadar hiç bir malzemesi yok. Özellikle de Tilhesab, Tilbenad,Tileziz köylerinde hemen hemen elektrik hiç yok. Ama Şamal, Sinon, Kanesor, Digor, Burik ve Hirdab tarafında elektrik sorunu fazla yaşanmıyor. O taraflara hizmet gidiyor ama Şengal merkez başta olmak üzere birçok köyde elektrik ve su sorunları devam ediyor.”
Uluslararası kurumlar sessiz
Irak devletinin yanı sıra uluslararası kurumların da Şengal halkının yaşadıklarına sessiz kaldığını ifade eden Şekir, bu sessizliği siyasi bir sorun olduğuna dikkat çekti: “Irak hattında Şengal üzerinde ciddi bir siyaset yürütüyor. Yürütülen bu siyasette var olan yaralarımızı sarmıyor ve yaralarımızı sarmak için de herhangi bir çaba içinde değiller. Ancak bu halkı nasıl dağıtabiliriz, Êzidî halkının topraklarına geri dönmemesi için ne yapabiliriz, halk tarafından kurulan meclisleri, YBŞ ve YJE güçlerini nasıl dağıtabiliriz, üzerinden bir yoğunlaşma içindeler. Bu çalışmaları ve örgütleri inkar etmek Êzidîleri inkar etmektir.”
‘Bu ay ki dönüşler daha anlamlı’
Şengal’de adı olmayan bir ambargo uygulandığına dikkati çeken Şekir, zorlukları birlikte aşamaya çalıştıklarını belirterek halka geri dönmeleri çağrısı yaptı: “Burada ekonomi halkın kendi emeğiyle dönüyor. Şengal halkının tümü işsiz diyebiliriz. Irak’ta bu insanlara hiçbir şekilde iş verilmiyor. Bu da bizlere şunu gösteriyor ki Irak hükümeti Êzidî halkını kendi kimliğiyle tanımıyor. Önümüzde Ağustos ayı var. Bu ay da bizleri kırımdan geçirdiler. Êzidî halkı bu ay içinde topraklarına, Şengal’e güçlü bir dönüş yapmalıdır. Bu aydaki geri dönüşler önemli ve anlamlıdır. Dönüşler kırımı gerçekleştirenlere güçlü bir cevap olacaktır. Bizler ekonomik, örgütsel, ideolojik ve kültürel anlamda Şengal de ciddi çalışmalar yürüteceğiz ve bunu da halkımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Bundan dolayı Şengal halkı toprağını sahiplenmeli ve toprağına dönmelidir.”
DIŞ HABERLER