2016’dan beri Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, çoklu baro yasasını değerlendirdi. Demirtaş meslektaşlarına, ‘Direniş sürdükçe, değişiklik hükümsüzleşecektir’ sözleri ile seslendi
“Avukatlar ve barolar direndiği müddetçe, bu değişikliğin fiiliyatta karşılığı olmayacaktır. Bırakın, yandaşlar ana barodan ayrılsın ve marjinalleşsinler.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, muhalefetin itirazlarına rağmen AKP-MHP yasalaştırdığı ‘çoklu baro’ sistemini değerlendirdi.
Kendisi de avukat olan Demirtaş, Deutsche Welle Türkçe’den Banu Güven’in sorularını avukatı aracılığıyla yanıtladı. Demirtaş, çoklu baro yasası için, ‘AKP bu tür yasal düzenlemelerle toplumun her kesimi üzerinde kontrol sağlamak, hatta sandık başında oy güvenliği için bulunan avukatları da saf dışı bırakmak istiyor.’ yorumunu yaptı.
Baro yasası toplumsal itirazı susturma girişimidir!
“İktidarın yasama, yürütme ve yargıyı tek elde toplaması, ve hatta tek kişide birleştirmesi otoriter rejimlerin devamı için yeterli değildir” diyen Demirtaş değerlendirmesine şöyle devam etti: “Bunun yanında medya, sivil toplum, sendikalar, sosyal medya platformları, meslek örgütleri gibi yapıları da tümüyle denetim altına alması gerekir. Aksi takdirde otoriter rejim varlığını sürdüremez ve seçimlerde etkili olamaz. Baro düzenlemesi bu açıdan hem yargıyı kontrol altına almak hem de bir sivil toplum ve meslek örgütü olan baroların toplum adına dile getirdikleri itirazları susturmak amaçlıdır. Ancak avukatlar ve barolar direnmeye devam ettiği müddetçe, bu değişikliğin fiiliyatta pek karşılığı olmayacaktır.”
Avukatların seçimlerdeki rolleri pasifize edilmek isteniyor
Demirtaş yasa ile ilgili, yaklaşan seçimlerde avukatların rollerine dikkat çekip, ”Önümüzdeki seçimlerde seçim güvenliği açısından baroların sandıklara ve il ve ilçe seçim kurullarına yaptıkları avukat görevlendirmelerini kontrol etmeye çalışabilirler. Barolarda kontrolü sağlayarak ‘yandaş avukatlar’ dışındaki avukatların oy kullanma ve sayım esnasında sandık başında bulunmasını engellemeye çalışabilirler.” ifadelerini aktardı.
‘Gidecek olan iktidar ve yandaşlarıdır. Siz kalın!’
“Fakat hepimiz unutmamalıyız ki bu iktidar gidicidir ve bu ucube baro yasası da AKP sonrasında mutlaka değiştirilecektir. Eminim ki nispi temsil de dikkate alınarak, avukatların sorunlarını da önceleyen yeni bir yasa çıkarılacaktır. Bir avukat olarak benim kişisel görüşüm, hiçbir avukatın kendi barosunu terk etmemesi, yeni barolar kurulması konusunda arayışa girilmemesi yönündedir. Bırakın, yandaşlar ana barodan ayrılsın ve marjinalleşsinler.”
Çoklu Baro Yasası nedir?
Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. Çoklu baro olan yerlerde barolar, noterler gibi numaralandırılacak. Mevcut barolar “bir numaralı baro” olacak. Yeni baro için 4 kişilik Kurucular Kurulu, 2 bin avukatın imzasını alarak kuruluş işlemlerini 6 ayda tamamlayacak. Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde TBB ilgili baroya yazılı bildirimde bulunacak ve 6 ay içinde kuruluş için gerekli olan asgari avukat sayısı sağlanamazsa o baro tasfiye edilecek.
HABER MERKEZİ