Sudan’da halk ayaklanması sonucu devrilen diktatör Ömer El Beşir, Salı günü hakim karşısına çıkarılacak. Beşir, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırımla da suçlanıyor
Libya lideri Muammer Kaddafi, 1969’da monarşiyi devirmiş ancak kanlı bir NATO müdahalesiyle Ağustos 2011’de öldürülmüştü. Irak diktatörü Saddam Hüseyin ile Mısır diktatörü Hüsnü Mübarek, başka gerekçelerle yargılanmıştı. Tunus’un devrik eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali ise 2011 yılında Suudi Arabistan’a kaçmıştı.
Sudan’ın devrik diktatörü Ömer El Beşir, aralarında eski Cumhurbaşkanı yardımcısı Ali Osman Taha ve general Bakri Hasan Salih’in de olduğu 10 asker ve 6 siville birlikte sanık sandalyesinde yer alacak.
Salı günü başlayacak Beşir davası Arap dünyasında bir ilki ifade ediyor, zira yakın tarihte darbe faillerinin yargılandığı bir örnek yok.
El Beşir, savcılık bürosu tarafından yürütülen soruşturma ardından, üç yargıçlı özel bir mahkemede yargılanacak.
Sudan ayrıca, Beşir’i Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim etme sözü de verdi.
AFP’ye konuşan devrik diktatöre karşı başlatılan sürecin öncülerinden avukat Moad Hadra, “Bu dava anayasal sistemi yıkmaya çalışacak herkes için bir uyarı olacak” dedi. Hadra, “Bu Sudan demokrasisini koruyacak. Böylece Sudan’da darbeler dönemini kapatmayı umut ediyoruz” diye ekledi.
Avukat Hadra, “İlk kez darbe yapan bir kişi adalet önüne çıkarılıyor. Çok sağlam delillerimiz var ve bunları mahkemeye sunacağız” şeklinde konuştu. Sanıkları ise 150 avukat savunacak.
Erdoğan Beşir’i savunmuştu
2009’da Tayyip Erdoğan’ın henüz Başbakan olduğu sırada Beşir, hakkında uluslararası tutuklama kararı olmasına rağmen Türkiye’yi ziyaret etmişti. Erdoğan Beşir’in Türkiye ziyaretini savunurken Darfur’a gittiğini ve orada soykırım tespitini yapamadığını söylemişti. Erdoğan, “Bir Müslüman soykırım yapamaz” diyerek dostu Beşir’e arka çıkmıştı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu (UCMK) ise 2003’ten sonra Darfur’da hükümet destekli milis gücü Cancavitlerin yüzbinlerce sivili öldürüldüğünü, sistematik tecavüzler yaşandığını ve milyonlarca insanın yerinden edildiğini kaydetmişti.
Savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırımla suçlanıyor
Devrik Sudan Cumhurbaşkanı, iktidara geldiği 1989 darbesi, Darfur ve Mavi Nil’de insanlık suçları, tecavüz, işkence, zorla kaybetme, rejim karşıtı protestocuların öldürülmesi ve diğer yolsuzluk suçlamalarından yargılanacak.
Devrik lider, 2003’te Darfur’daki çatışmalarda yaşananlar nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırımla da itham ediliyor.
Beşir’i ‘ekmek zammı’ devirdi
Sudan’da 19 Aralık 2018’de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesi üzerine, ordunun 11 Nisan’daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti. Beşir’i deviren şey ise, ekmek fiyatlarının üç katına çıktığı ekonomik kriz ve halkın patlayan öfkesi oldu.
Beşir, 2019’un Aralık ayında da yolsuzluktan iki yıl hüküm giymiş, Sudan yasalarına göre, 70 yaş üzerindekiler cezaevine gönderilmediğinden 75 yaşındaki Beşir’in, iki yılını rehabilitasyon merkezinde geçirmesine karar verilmişti.
DIŞ HABERLER