AKP’nin yasalaştırmak istediği sosyal medyaya tasarısı, interneti tam bir açık cezaevi haline getiriyor. Tasarının en kritik noktası ise ‘yolsuzluklar’ dahil geçmiş içerikleri sildirme özelliği
AKP tarafından hazırlanan ve MHP tarafından desteklenen sosyal medya teklifi, bugün Plan Bütçe Komisyonu’na gelecek. Düzenlemenin, komisyon görüşmelerinin ardından gelecek hafta içi, Meclis tatilinden önce yasalaşması planlanıyor. Teklif yasalaştığında sosyal ağ sağlayıcılar Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda kalacak. Yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliği önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95’e kadar daraltılacak. DW Türkçe’ye konuşan Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Faruk Çayır, bant genişliği daraltıldığında sosyal medyanın kullanılamaz hale geleceğini söyledi. Çayır, “VPN ile de girseniz yine kullanma durumunuz olmayacak çünkü Türkiye’de birçok VPN kanalı kapatılmış durumda” dedi. Türkiye’de özellikle salgın döneminde sosyal ağlar üzerinden iletişimin arttığına işaret ederek, “Vatandaşların bırakın güncel haberleri artık kendi yakınlarından, akrabalarından da haberleri olmayacak” diye konuştu.
Çin modeli geliyor
İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu ve bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise, “Şirketler eğer Türkiye’de ofis açıp yasal temsilcisi olursa bu kararları sorgusuz sualsiz uygulamak zorunda olacak. Çok sayıda muhalif kişinin, siyasetçinin hesabını kapatmak zorunda kalacak” diye konuştu. Akdeniz, “Almanya’da böyle bir yapı yok, sulh ceza hakimlikleri de yok. Dolayısıyla burada daha kısıtlayıcı belki Çin gibi bir model öngörülüyor” yorumunu yapıyor.
Hafıza silinecek
Faruk Çayır, sosyal medyada sansür döneminin başlayacağına işaret ederken Akdeniz’e göre haber siteleri için de aynı durum söz konusu olacak. Akdeniz, “Türkiye bulunan haber siteleri belli içerikleri çıkartmaya zorlanacaklar. Geriye dönük olarak 2013’ten, 2014’ten 2015’ten daha eski haberlerin de erişime engellendikten sonra kaldırılması zorunlu hale gelecek” diyor. Akdeniz, “Örneğin hükümet kendisini aklamak için yolsuzluk veya usulsüzlük haberlerini geriye dönük kaldırtabilir veya eleştiri konusu olan açıklama veya söylemleri kaldırtabilir. Artık 17/25 süreciyle ilgili tek bir haber bulamayabilirsiniz. Bu belki çok konuşulmuyor ama iktidarın fırsattan istifade için getirdiği en önemli değişikliklerden birisi de bu” diye konuştu.
Muhalefet tepkili
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, iktidarın bu yolla muhalefetin halka ulaşma yolunu kesmek için kullanacağına dikkat çekerek, “Gençler sosyal muhalefet sosyal medya üzerinden haberleşiyor, bu son nefes borumuz kesilirse propaganda imkanımız iyice daralacak. Aslında bu kısa veya orta vadeli bir dönemde gidilecek erken seçimin, bir baskı rejiminin ön hazırlığı” dedi.
CHP’nin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ise, yasa teklifi ile getirilen “unutma hakkının” ise “kolektif hafızanın” silinmesi yolunu açacağını belirtti: “Bu son derece sakıncalı. Aslında AKP’de adı yolsuzluklara karışanlar veya geçmişte FETÖ ile ilişkisi olanlar, bu yöndeki haberleri kaldırtabilirler. Böylece toplumun kolektif hafızasının silinmesinin yolu açılmış olacak.”
Dijital ticaret ne olacak?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, teklifin ticareti de vuracağını belirtti. -Teklife göre Türkiye’de temsilcilik açmayan sosyal ağlara 3. aşamada reklam yasağı getirilecek. Sadece Facebook’taki varlığıyla ekonomiye katkısı 15 milyar lirayı bulduğu ifade edilen KOBİ’lerin yüzde 60’ının 209 bin istihdam sağladığına dikkat çeken Adıgüzel, “Reklam yasağı geldiğinde bunlara ne olacak?” diye sordu.
HABER MERKEZİ