AİHM, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklu bulunan gazeteciler Bayram Parlak, Ali Buluş ve Mehmet Karaaslan’a verilen cezaların ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklu bulunan Gündem Gazetesi Mersin Temsilcisi Bayram Parlak, DİHA Muhabirleri Ali Buluş ve Mehmet Karaaslan’a verilen cezaların ifade özgürlüğünün ihlali olduğu yönünde karar verdi. Haber faaliyetleri suç sayılarak 6’şar yıl 3’er ay ceza verilen ve cezalarını infaz eden DİHA ve Gündem Gazetesi’nde çalışan gazetecilerin başvurularını sonuçlandıran AİHM, 3 gazetecinin ifade özgürlükleri engellendiği için hak ihlaline uğradığına karar verdi. Mahkeme başvuruculara 5.000’er Euro manevi tazminat, toplam 1500 Euro yargılama gideri ödenmesine hükmetti. Kararı değerlendiren Avukat Sevil Aracı, gazetecilik faaliyetinin suç sayılamayacağı yönünde verilmiş olması bakımından kararın cezaevindeki gazeteciler açısından önemli bir karar olduğunu ifade etti.
İfade özgürlüğünün ihlali
Evrensel’in haberine göre; 2007 yılında büroları basılarak Mersin’de gözaltına alındıktan sonra haklarında dava açılan Gündem Gazetesi Mersin Temsilcisi Bayram Parlak, DİHA muhabirlerinden Ali Buluş ve aynı gün haber takibinde gözaltına alınan Mehmet Karaaslan hakkında karar veren AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesinde tanımlanan ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Yasadışı örgüte üye olmak ve örgüt propagandası yapmak suçlamaları ile verilen cezaların AİHS 10’uncu maddede yer alan zorunlu tedbirler kapsamında olmadığına dikkat çekildi.
İçeride rehin tutulan gazeteciler için emsal karar
2007’de açılan davada dosyada delil olarak sadece çekilen fotoğraflar gösterilip örgüt üyeliğinden ceza verildiğini ifade eden Avukat Sevil Aracı, “Yargı süreci boyunca örgüt üyeliğinin gerçekleşmediğini, tamamen basın faaliyetleri nedeniyle yargılandıklarını izah etmeye çalışmışsak da müvekkillerimiz cezalandırıldı. Yargıtay verilen kararı onadı, müvekkiller verilen cezaları çekerek infazlarını tamamladılar. AİHM’in verdiği bu karar bugün de cezaevlerinde bulunan gazeteciler için önemli bir karar. Çünkü gazetecilik faaliyetinin örgüt üyeliği olarak değerlendirilemeyeceği üzerinden yorumlar yapılarak ihlal kararı verildi” dedi. İhlal kararının yeniden yargılamanın da önünü açacağını vurgulayan Aracı, AİHM kararı doğrultusunda yapılacak yeniden yargılamada beraat kararı verilmesini beklediklerini ifade ederek, “Müvekkillerimizin yaşadıkları telafi edilemez. Uzun süre cezaevinde kalmak zorunda kaldılar. Gazetecilik mesleğinin savunulması açısından önemli bir karar” dedi.
HABER MERKEZİ