Yapılan araştırmaya göre, dünyanın acil olarak harekete geçmemesi halinde 2040 yılına kadar doğadaki plastiklerin sayısı 1.3 milyar tona ulaşacak
Dünyanın acil olarak harekete geçmemesi halinde 2040 yılına kadar doğadaki plastiklerin sayısı 1.3 milyar tona ulaşacak. Leeds Üniversitesi‘nden Dr Costas Velis’e göre sayılar her ne kadar şok edici olsa da bu gidişi durdurmak mümkün.
Yapılan çalışmanın önemine değinen Velis “Bu, gelecek 20 yıl içinde olacakları açıka gösteren ilk tablo. Bu kadar büyük bir miktarı anlayabilmek güç ama şöyle düşünelim, plastikleri düz bir zemine yayarsak, boyutu Birleşik Krallığı 1.5 kez kaplamaya yetecektir” dedi.
‘Okyanusa giden atıklar yüzde 80 oranında düşürülebilir’
Araştırmaya fon sağlayan ABD merkezli Pew Charitable Trusts adlı kuruluştan Winnie Lau da BBC‘ye konuşarak, tüm olası çözümlerin seferber edilmesinin hayati önemde olduğunu söyledi ve “Eğer böyle yaparsak, 2040’a kadar okyanusa giden plastiklerin sayısını yüzde 80 oranında düşürebiliriz” dedi.
Araştırmacılara göre atılması gereken adımlar ise şunlar:
*Plastik üretimi ve tüketimi üretim hızını azaltmak
*Plastiğin kağıt ve benzeri materyallerle ikamesi
*Geri dönüştürülebilir ürünler tasarlamak
*Yoksul ve az gelirli ülkelerde geri dönüşüm olanaklarının arttırılması
*Plastik atık ihracatını azaltmak
*’11 milyon atık toplayıcının güvencesi yok’
Ancak Velis’in söylediklerine göre, tüm bu adımlar atılsa dahi, önümüzdeki yirmi yıl içinde doğada 710 milyon daha plastik olacak.
Velis’e göre sorunu çözecek bir sihirli değnek yok. Ancak bu çalışma, çoğulukla gözardı edilen bir gerçeği ortaya koyuyor: 2 milyar insanın yaşadığı Güney Yarımküre’de yeterli geri dönüşüm olanaklarının bulunmuyor.
Bu nedenle pek çok insan, atıklarından kurtulmak için onları çöpe atmak ya da yakmak zorunda. Velis ayrıca 11 milyon atık toplayıcının, plastik atıkların azaltılmasındaki küresel rollerine rağmen temel haklarından ve güvenlikten yoksun biçimde çalıştığına da dikkat çekiyor.
DIŞ HABERLER