Koronavirüs salgını sürecinde yaşadıkları sorunlara dikkati çekmek amacıyla iktidara eş zamanlı seslenen tabip odaları, toplumu koruma yolunun sağlık çalışanları ve hekimleri korumadan geçtiğini vurguladı
Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlara dikkati çekmek amacıyla eş zamanlı ve ortak açıklama yapan tabip odaları, hükümeti bir kez daha uyardı. İstanbul Tabip Odası’nın Cağaloğlu’nda bulunan binasında gerçekleştirilen toplantıya, Oda Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Genel Sekreter Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu katıldı.
‘Mesleki etik sorumluluğu’
Oda adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker, Sağlık Bakanlığı’nın salgını değil, rakamları kontrol altına almaya çalıştığını ifade etti. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının görevinin hastaları tedavi etmek ve toplumu hastalıklardan korumak olduğunu hatırlatan Eker, “Toplumu ve sağlık sistemini esastan etkileyen Kovid-19 gibi yoğun ve riskli dönemlerde hastalıkla mücadele etmek, bedeli ne olursa olsun toplumsal, mesleki ve hepsinden önemlisi etik sorumluluğumuzdur” dedi. Eker, olağan sağlık hizmetleri dönemindeki performans baskısının, gerekli olmayan sağlık hizmeti tüketimi ve hekim emeği üzerinden yaratılmaya çalışılan “hasta/müşteri memnuniyeti”, SABIM-CIMER şikayet hatları ve yönetici baskılarının üzerine şimdi de çiğ gibi büyüyen vaka sayıları ile salgının “virüs yükü” indirildiğini dile getirdi.
‘Nefes alamayacak hale gelip’
TTB ve tabip odaları olarak Kovid-19 salgının zayıflatılamadığı ve yaygınlaşma eğiliminin arttığını vurgulayan Eker, “Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu boğucu ortamın görülmesi ve artık nefes alamayacak hale gelip tükendiklerinin farkına varılmalı. Kovid-19 pandemisiyle mücadele her şeyin normal, olağan kabul edildiği ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ülkeyi yönetenlerin hekimleri ve sağlık çalışanlarını görmezden geldiği bir anlayışla sürdürülemez. Hekimler için alkışların yerini uzun süredir hüzün almıştır. Hemen her gün onlarca meslektaşımızın hastalık haberini alıyoruz, birileri televizyonlardan, twitter mesajlarından başarı hikayeleri anlatırken bizler ölüyoruz” diye konuştu.
‘Sorumluluk Sağlık Bakanlığı’nda ‘
Koşulların salgına uygun olarak iyileştirilmediğini ifade eden Eker, sesini duyuramayan, umudunu yitiren hekimlerin emeklilik ya da istifa sayısındaki artışın ciddiye alınması gerektiğine dikkati çekti. Eker, “Kötü yönetim ve her şeyi ben bilirim anlayışının ürünü olan bu tablonun sorumluluğu Sağlık Bakanlığı’ndadır. Aylardır özveriyle çalışan hekimleri emeklik ya da istifa noktasına getiren etmen yöneticilerin beceri ve empatiden yoksun, çözüm üretmeyen dayatmaları ve vurdumduymazlıklarıdır. TTB ve tabip odaları olarak, meslektaşlarımızı görevlerinden uzaklaşmamaya, Sağlık Bakanlığı’nı ve ülkeyi yönetenleri ise yasaklama, kısıtlama ya da cezalandırmayı akıllarına bile getirmeden hekimlerdeki bu sıkışmışlığın ve tükenmişliğin farkına varmaya davet ediyoruz” diye belirtti.
‘Gerçekler yerine sanallık’
Salgınla mücadele sürecinin toplumsal ayağının iyi yönetilmediğine işaret eden Eker, “Toplumda günlük hayata yansıyan bir pandemi bilinci oluşturamayan, ‘başarı hikayesi’ yaratma çabasından kaynaklı, gerçekler yerine sanal rakam ve beklentiler ile pandemide kontrolü kaybettiği anlaşılan yöneticilerin; hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sesine, haykırışına kulak vermesini istiyoruz. Hekimler ve sağlık çalışanlarında manevi olarak yaşanmakta olan çöküş ve tükenmişliğin, düşük temel maaşlar, komik düzeydeki performans ödemeleri ile iç içe geçerek pandemi sürecinde yaratabileceği moralsizlik ve zaaflar konusunda yetkilileri uyarıyoruz” dedi.
Öneri ve talepler
Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da mesleklerini severek ve onurla yapmaya devam edeceklerini söyleyen Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin yaşadığı her olağandışı durumda mesleğimizin doğasında yer alan fedakarlığı göstermiş sağlık emekçileriyiz. Bu doğrultuda öneri ve taleplerimizin dikkate alınmasını umuyor, hekimlerde ve sağlık çalışanlarında biriken ve patlama noktasına gelen kaygı ve tepkileri ülkeyi yönetenlerin dikkatine sunuyoruz. TTB ve Tabip Odaları olarak pandeminin ilk günlerinde yaptığımız uyarıyı bir kez daha tekrarlıyoruz: Hekimleri ve sağlık çalışanlarını korumayı başaramaz, maddi ve manevi desteği sağlayamazsanız, toplumu hiç koruyamazsınız.”
Performans baskısı
Aynı kapsamda Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan sağlıkçılar adına açıklama yapan Tabip Odası Başkanı Elif Turan, sağlıkçılara performans baskısı, hekimler üzerinde hasta-müşteri memnuniyeti SABIM-CİMER şikayet hatları ve yönetici baskısının üzerine koronavirüs yükü bindirildiğini dile getirdi. Okunan ortak açıklama metninin ardından sağlıkçılar, görev yerlerine geri döndü.
‘Sabrımız tükeniyor ‘
Mersin Tabip Odası üyeleri ve sağlıkçılar da aynı içerikli metni Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak okudu. “Sabrımız da, enerjimiz de tükeniyor” pankartının açıldığı açıklamaya Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri katıldı. Burada açıklama yapan Tabip Odası Genel Sekreteri Cemil Galioğlu, hükümeti politikaları konusunda bir kez daha uyardı.
3 bin hasta
İzmir Tabip Odası da faaliyet binalarının konferans salonunda basın toplantısı düzenledi. Oda Başkanı Lütfü Çamlı, kentteki vaka artışlarına dikkati çekerek, “İzmir’de 3 bine yakın koronavirüs hastası var. 250 kadarı hastanede yatıyor. 2 bin 800 kişi evde izleniyor. Biz bu süreçte aktif olmak istiyoruz” bilgisini paylaştı.
HABER MERKEZİ