AB, İngiltere’de yüzde 70 daha hızlı yayılan mutasyon geçirmiş koronavirüs nedeniyle bugün kriz toplantısı yapacak. Bu arada AB’ye bağlı EMA da bugün Pfizer/BioNTech aşısının onayı için karar verecek
Avrupa Birliği, koronavirüsün (Covid-19) İngiltere’de yüzde 70 daha hızlı yayılacak şekilde mutasyon geçirmesi nedeniyle toplanıyor. Gazete Duvar’ın haberine göre birliğin İngiltere ile her türlü hava ve kara ulaşımını kesme kararı alabileceği belirtiliyor. Avrupa Birliği’nin kriz toplantısı bugün öğlen yapılacak.
İngiltere Sağlık Bakanı Matthew Hancock geçtiğimiz hafta, ülkenin başkenti Londra’nın da dahil olduğu güney kentlerindeki hızlı vaka artışının arkasında, virüsün daha hızlı yayılacak şekilde mutasyon geçirmiş olmasının bulunduğunu söylemişti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson cumartesi günü yaptığı açıklamada bu mutasyonun yüzde 70 oranında daha hızlı yayılan bir virüsü ortaya çıkardığını açıklamıştı. Hancock ise dün yaptığı açıklamada, yeni mutasyondan kaynaklı vakalar için “Kontrolden çıktı” demişti.
Ülkeler uçuşları askıya aldı
Bu açıklamaların ardından, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülke İngiltere ile uçuşları askıya aldı. Şu an için Hollanda, Belçika, İrlanda, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya ve Fransa’nın yanı sıra Arjantin, Kolombiya, Şili, Kanada ve Kuveyt havalimanları İngiltere’den gelen uçuşlara kapalı.
Pfizer/BioNTech aşısının ilk uygulamaya başlayan ülke olarak İngiltere’nin son günlerde sahne olduğu olumlu atmosfer, bu gelişmelerle yerini bir alarm durumuna bırakmış durumda. Ülke çapındaki virologlar, daha hızlı bulaşan türün ülkenin hangi noktalarına kadar yayıldığını tespit etmeye çalışıyor. Başbakan Boris Johnson da bugün bir acil durum toplantısı yaparak hem salgını, hem de uluslararası seyahatin askıya alınmasını kurmaylarıyla görüşecek.
Mutasyona uğramış virüs hakkında neler biliniyor?
BBC Türkçe’nin haberine göre koronavirüsün mutasyona uğrayan yeni türüyle ilgili üç kaygı verici faktör var:
- Diğer virüs türlerinin hızla yerini alıyor
- Virüsün önemli olan bölgelerini etkileyen mutasyonlar var
- Bu mutasyonlardan bazıları laboratuvar çalışmalarında virüsün hücreleri etkileme özelliğini artırdığı görüldü
Bütün bunlar bir araya geldiğinde virüsün önceki versiyonuna kıyasla daha hızlı yayılmasının önü açılıyor.
BBC’ye konuşan Genomics UK Consortium’dan Prof. Nick Loman, “Laboratuvar deneyleri gerekiyor. Ama (yayılma hızının önüne geçmek için) sonuçların gelmesini haftalarca, aylarca beklemeli miyiz? Bu koşullar altında muhtemelen hayır” dedi.
Binlerce mutasyon var
İngiliz hükümetine bağlı Yeni ve Gelişmekte Olan Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu (Nervtag) üyesi Dr. Müge Çevik, Sars-Cov-2 virüsünün şimdiye kadar 4 binden fazla mutasyonunun tespit edildiğini söyledi. Guardian gazetesinin haberine göre Çevik, ‘yalnızca birkaçının önemli mutasyonlar olduğunu’ ifade etti.
Aşıların etkinliği devam ediyor
BBC Sağlık Muhabiri Gallagher’e göre en azından şimdilik koronavirüs aşılarının bu mutasyona karşı etkili olacağı öngörülüyor. Başarı oranında başı çeken üç aşı, mevcut ‘başak proteine’ karşı bağışıklık geliştiriyor. Aşılar, virüsün farklı bölgelerini hedef alan bağışıklık sistemleri geliştiriyor. Dolayısıyla, protein yapısı mutasyona uğrasa bile, aşıların hala tesiri olabilir.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Avrupa Birliği uzmanlarının mevcut koronavirüs aşılarının İngiltere’de tespit edilen koronavirüsün yeni mutasyonuna karşı etkili olacağına inandıklarını söyledi.
Spahn, ZDF’ye verdiği demeçte özellikle ABD ve İngiltere’de uygulanmaya başlanan Pfizer-BioNTech aşısına atıfta bulunarak, şimdiye kadar sahip olunan bilgilere göre, mutasyona uğramış yeni türün mevcut aşılar üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını söyledi.
AB aşı kararını verecek
Bu arada Avrupa Birliği’ne bağlı Avrupa İlaç Kurumu (EMA), bugün Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının onayı için karar verecek. AFP’nin aktardığına göre, Amsterdam merkezli EMA, ilk olarak 29 Aralık’ta beklenen görüşme kararını, ülkelerin aşılamaya başlama isteğinin ardından önce çekti. Britanya, ABD ve Kanada’da onay alan Pfizer ve BioNTech’in Koronavirüs aşısı için AB’nin kararı bugün belli olacak.
EMA’nın bir yıllık koşullu pazarlama izni vermesi durumunda Avrupa Birliği aşılama süreçlerine 27 Aralık’ta başlayabilecek.
HABER MERKEZİ