Ücretli öğretmenlerin durumuna dikkat çeken AES Genel Başkanı Öğretici, MEB eliyle 80 bin ücretli öğretmenin asgari ücret altında çalıştırıldığını belirtti
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yıllardır uygulanan “ücretli öğretmenlik” uygulaması, bir yandan eğitimin daha da niteliksizleşmesine neden olurken, ücretli olarak çalışan öğretmenler, asgari ücretin altında, girdikleri ders sayısına göre ücret alıyor. Sosyal güvenceden de kısmen yararlanabilen ücretli öğretmenlerin sigorta primleri de ayda ortalama 11 gün yatırılıyor. Bütün resmi tatiller ve izinlerde ücreti kesilen öğretmenler, kadrolularla aynı iş yükünü taşımalarına rağmen, aldıkları ücret asgari ücretin altında.
Ders başına 18.22 TL
Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, ücretli öğretmenlerin durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı. Öğretici, asgari ücretin belirlenmeye çalışıldığı bu günlerde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kendi eliyle ücretin altında eğitim emekçisi çalıştırdığını kaydeden Öğretici, 80 bin ücretli öğretmene ders başı için 18.22 TL ödeme yapıldığını söyledi. Öğretici, “Haftalık 30 saatten ayda toplam 120 saat derse girebilen bir ücretli öğretmenin eline aylık yaklaşık 2 bin 200 TL geçmektedir. Kaldı ki ücretli öğretmenlerin büyük bir kısmı da haftalık ders saatini dolduramamakta ve bu ücretin dahi altında bir ücretle çalışmaktadır” diye belirtti.
‘Kalıcı bir istihdam modeli olarak görmemeli’
Öğretici, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: “23 Ekim 2018’de açıklanan 2023 Eğitim Vizyonu’nda 2019 Ocak ayından itibaren ücretli öğretmenlerin ücretlerinin iyileştirilmesi öngörüldüğü halde herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır. MEB ücretli öğretmenliği kalıcı bir istihdam modeli olarak görmemeli, öğretmen açığının olduğu her yere kadrolu öğretmen atamalıdır. Bu süre zarfında görev yapan ücretli öğretmenlere ise sözü verilen gerekli iyileştirmeler yapılmalıdır.”
ANKARA