İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, DSÖ’nün açıkladığı İngiltere’deki mutasyona uğrayan Covid-19’a ilişkin önemli açıklamalarda bulundu
Virüslerin mutasyona uğramasının şaşırtıcı olmadığını söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, mutasyonlara karşı sıkı tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) İngiltere’de ortaya çıkan koronavirüsün daha bulaşıcı yeni bir türünün Hollanda, Danimarka ve Avustralya’da da tespit edildiğini duyurdu.
Konuya ilişkin konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, salgının başından beri binlerce mutasyonun oluştuğunu ve mutasyonların şaşırtıcı olmadığını söyledi.
Virüslerin mutasyona uğramasının şaşırtıcı olmadığını söyleyen Çamlı, “Çin’deki virüsle başka ülkelerdeki virüs bile aynı değil, binlerce mutasyon var. Bunlardan bir kaçı önemli. Mutasyonların gözlem grafiklerinde büyük sorunlar oluşturmadıklarını görüyoruz. Londra’da eski virüsün yerini alıyor adeta. Daha bulaşıcı olabileceği ifade ediliyor fakat daha ağır, daha ölümcül olabileceğine dair bir bilgi yok, buna dair çalışma yapılması gerekiyor. Mutasyonlara karşı çok sıkı tedbirler almak gerekiyor. Aşı rehavetine kapılmadan Maske, mesafe ve hijyen kurallarına muhakkak uymak gerekiyor” dedi.
Aşıların yeni varyantlardan etkilenmeyeceğinin öngörüldüğünü belirten Çamlı, şimdilik aksini ifade eden bilimsel bilgilerinin olmadığını ifade etti.
Aşılama yeterli değil
Sağlık Bakanlığı’nın bu sabaha karşı aldığı influenza aşı listesi ve kişi influenza sorgulama servislerinin ikinci bir duyuruya kadar kapatılmasını da değerlendiren Çamlı, “Yaz aylarından itibaren yaklaşan sonbahar ile birlikte artış gösterecek grip ve benzeri hastalıklar için tedbir alınmasını, yeterli dozda grip aşılarının gecikilmeden temin edilmesini talep etmiştik. Aralık ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde hala yeterli bir ölçekte aşılmanın gerçekleşemediğini görmekteyiz” dedi.
İşbirliğin önemi
Sağlık Bakanlığı’nın 18 Aralık tarihinde 60 yaş üstü risk gruplarına kısa mesajlar atıp, grip aşılarının aile sağlığı merkezlerinde (ASM) yapılacağını duyurduğunu ancak ASM’lere yeterli sayıda aşı gönderilmediğini söyleyen Çamlı, “Bu durum bugün ASM’lere başvuracak kalabalıklarla bulaş riskinin artabileceği ve aşı talepleri karşılanamayınca, sağlık çalışanlarına şiddet olaylarının oluşabileceği kaygısı dile getirildi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı, dün gece yarısı ASM hekimlerine gönderdiği mesaj ile aşı sorgulama sisteminin ikinci bir duyuruya kadar kapatıldığını duyurdu. Bakanlık duyurusunda, “influenza aşı listesi ve kişi influenza sorgulama servisleri Sağlık Bakanlığı tarafından 21.12.2020 saat 01.00 itibariyle ikinci bir duyuruya kadar kapatılmıştır. Aşı ‘Reçetem Sistemi’ üzerinden kişilere reçete edilerek işlemler devam edecektir” denildi. Bütün bunlar planlar yapılırken, gerekli hazırlıkların yapılamadığını ve Tabip Odaları ve meslek örgütleriyle işbirliklerin yapılmamasından kaynaklandığını gösteriyor” diye konuştu.
İZMİR