Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, canlı yayında halka sesleniş konuşmasında Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ve Türkiye’ye teşekkür etti. Uyarısız ateş emri verildi
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev 7 Ocak 2022’de bir kez daha halka sesleniş konuşması yaptı
Kazakistan’da 2 Ocak 2022’de akaryakıt zamlarına karşı başlayan protestolar, işçilerin, işsizlerin, gençlerin katılımıyla yönetim karşıtı isyana dönüştü. Ayaklanma kent kent yayıldı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. İnternet kesildi, sosyal Twitter, Facebook, Instegram, Telegram gibi platformlara erişim önlendi. Haber geçen bazı siteler kapatıldı.
5 Ocak 2022’de Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) ülke liderlerinden yardım isteyen Kasım Cömert Tokayev, Rusya askeri güç gönderince canlı yayında konuştu.
20 yaşındaki KGAÖ ilk kez bir ülkeye müdahale ederken Kasım Cömert Tokayev 7 Ocak 2022 Cuma günü halka seslendi. Canlı yayınlanan konuşmasında Kasım Cömert Tokayev, Rusya’ya teşekkür etti.
Vladimir Putin’e
Tokayev halka sesleniş konuşmasında Rusya Başkanı Vladimir Putin’e özel teşekkür sundu. Tokayev “Terörle mücadelemizde destek olan KGAÖ üye devlet başkanlarına özellikle Rus Devlet Başkanı Putin’e teşekkür ediyorum” dedi.
Tokayev, Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti ve Özbekistan’a da verdikleri destek nedeniyle teşekkürlerini sundu.
Uyarısız ateş emri
Tokayev bir açıklamasında da “Kolluk kuvvetlerine ve orduya, teröristlere karşı uyarı yapmadan öldürmek için ateş açma emri verdim” dedi. Göstericileri “terörist” olarak nitelendiren Tokayev “20 bin haydut Almatı’ya saldırdı” dedi. Tokayev, bu kişilerden, teslim olmayan herkesin “imha edileceğini” söyledi.
Erdoğan görüştü
Öte yandan Türk Devletleri Teşkilatı Dönem Başkanı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 6 Ocak’ta Kazakistan’da yaşananlar hakkında teşkilat üyesi ülkelerin liderleriyle telefonda görüştüğü kaydedildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan Kazak mevkidaşı Kasım Cömert Tokayev ile görüşmesinde, Kazakistan’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek Türkiye’nin bu ülkeyle “dayanışma” içinde olduğunu söyledi. Erdoğan, gerek duyulması hâlinde Türkiye’nin “her türlü teknik bilgi ve tecrübe paylaşımını” gerçekleştirmeye hazır olduğunu vurguladı.
Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüşmelerinde de Kazakistan’ın istikrarı ve güvenliğinin, komşuları başta olmak üzere tüm bölge için mühim olduğunu vurgulayarak Kazakistan’ın diyalog yoluyla bu sorunu aşacağına emin olduğunu söyledi.
🔎 Kazakistan portresi: Kazakistan'da neler oldu?
⚡ Gerilmiş faylar?
⚡ Etnik yapı?
⚡ Enerji potansiyeli?
⚡ Rusya hamlesi…#KazakistanAyaklanmahttps://t.co/tmkghTyFhn pic.twitter.com/tkGzwpgnCI— Yeni Yaşam Gazetesi (@yeniyasamgazete) January 7, 2022
KGAÖ 20 yaşında ilk müdahalesini yaptı
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra kurulan cumhuriyetler ve Rusya, NATO ve ABD gibi ülkelerden korunmak, eski Sovyet topraklarında kendi kontrolleri dışında çalkantılar ve dönüşümleri önlemek için harekete geçti. NATO tarzı askeri müdahalelerde bulunabilecek bir örgüt kurma arayışı oldu. 15 Mayıs 1992’de Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Kolektif Güvenlik Antlaşması temeli atıldı imzalarla
7 Ekim 2002’de de Rusya, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan devlet başkanları Taşkent’te buluşup Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nü (KGAÖ) resmen kurdu. KGAÖ anlaşmasına göre üye ülkeler, başka herhangi bir askeri ittifak ya da ülkeler grubuna dahil olamaz. Üye ülkeye bir saldırı tüm üyelere saldırı gibi muamele görecekti.
NUR-SULTAN