AKP’nin ‘Abdülhamit Han’ın rüyası’ olarak reklamını yaptığı Filyos Vadisi Projesi’nde, Filyos Endüstri Bölgesi’nin sınırları genişletildi. TPAO’ya 96.5 Ha alan tahsis edilerek, cennet Filyos’ta büyük bir doğa katliamı yaşanıyor
Filyos Vadisi Projesi adı altında başlatılan proje 459.5 hektarlık alanı kapsarken, 1900 hektarlık bir alanının serbest bölge ilan edilmesi dikkat çekmişti. Projede liman, tersane, termik santral, çimento ve toprak sanayi, demir çelik tesisi, serbest bölge, endüstri bölgesi, LPG depolama tesisleri, petrokimya tesisi, refrakter tuğla sanayi, kömür-cevher stok alanı ve depolama tesisleri gibi yatırımlar yer alıyor. 25 milyon ton gibi çok büyük bir kapasiteye sahip liman alanının önemli bir bölümünün dökme yük sahası olarak ayrılması, bölgede kurulması planlanan termik santrallerle başta demir-çelik olmak üzere kömüre dayalı diğer yatırımlar için gerekli ithal kömürün teminine yönelik bir hazırlık çalışması olarak hazırlandı.
TPAO’ya 96.5 hektar
Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamayla Filyos Endüstri Bölgesi’nin sınırları genişletildi ve bazı bölümleri TPAO’ya şahsım devleti tarafından 96.5 hektar alan için ön yer tahsisi yapıldı. Filyos Endüstri Bölgesi, Karadeniz’de keşfedildiği iddia edilen doğalgazın işleneceği endüstri bölgesi olarak işlev görecek. Burada 3.200 dönüm arazi üzerinde inşa edilen Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi ilk etapta günde 10 milyon metreküp gaz işleme potansiyeline sahip olacağı ve tesisin kapasitesinin günde 40 milyon metreküpe kadar arttırılabileceği açıklamalarda yer alıyor.
Filyos tarihi MÖ 7. yüzyıl
Tarihte Tios, Tion, Billai adlarıyla da anılan Filyos’un tarihi MÖ 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bolu Dağlarından doğup Karabük’ü geçtikten sonra Zonguldak sınırları içerisinde Devrek Çayı ile birleşen 228 km uzunluğundaki Filyos Irmağı ise Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinden Karadeniz’e dökülmektedir. Irmağın taşıdığı alüvyonlarla büyük ve çok zengin toprağa sahip ova olan Filyos, sanayi bölgeleriyle adeta katledilirken, Karadeniz’de gaz bulduk nidalarıyla adım attıkları yeni tesislerle birlikte bu güzelim alan katledilmektedir.
Termik santrallere alan açıldı
Zonguldak İl Özel İdaresi’nin yayımladığı “Zonguldak İli 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Açıklama Raporu”nda, “Yeni kurulacak termik santrallerin yer seçimi planlama bölgesi için büyük önem taşımaktadır. Yer seçiminde, en başta Filyos Yatırım Havzasına yönlendirilmelidir” ibareleri termik santral sayısında artışların olacağına işaret edilirken, bölgenin termik santral cehennemiyken bu durumun daha da büyütüleceği Çaycumalılar tarafından vurgulanarak tepki gösterilmişti.
Filyos Irmağı zehirleniyor
Filyos Irmağı yıllardır başta Karabük Demir Çelik Fabrikası olmak üzere çeşitli fabrikaların atıkları, kanalizasyon suları ve evsel atıklarla kirletildi. Irmak bin yıllardır taşıdığı alüvyonlu toprakla, özellikle Çaycuma ilçesi ve çevresinde geniş düzlükler, tarıma son derece elverişli bereketli alanlar oluşturarak yöreye can veriyor. Irmağın aktığı vadi, bu bereketinin yanı sıra gerek barındırdığı endemik türler, gerek kendine özgü ekosistemi açısından da önemli bir ekolojik değer taşıyor. Aynı zamanda ırmağın var ettiği delta boyunca uzanan sazlıklar kuşlar için çok önemli yerleşim ve yaşam alanı özelliği taşıyor.
4 termik santral çalışıyor
Çatalağzı-Muslu bölgesinin daracık vadisinde, 4 adet termik santral çalışarak bölgeyi zehirliyor. Kurulu güçleri yaklaşık 3 bin megavat olan bu santraller yılda yaklaşık 10 milyon ton kömür yakıyor. Oysa kömür kenti olan Zonguldak’ta bir yılda 1.5 milyon ton kömür üretilebilinirken limanın yapılma nedenlerinden birisinin ithal kömürün getirildiği merkez yapılmak istendiğini açığa çıkarıyor. Var olan termik santrallere toplam bin 900 megavat gücünde, 3 yeni santral daha planlama çalışmaları sürüyor.
Deniz suyu 4 derece ısındı
Bölgede bulunan termik santraller günde 8 milyon metreküpten fazla suyu soğutma sıvısı olarak denizden çekiyor, içine kimyasallar karışıp ısınmış haliyle yeniden denize veriliyor. Bülent Ecevit Üniversitesi öğretim üyeleri yaptığı çalışmada, Çatalağzı’nda yüzey ısısının 4 derece yükseldiğini tespit etmişlerdi. Yine aynı üniversitenin biyoloji bölümü hocaları kara yosunlarında ağır metallerin biriktiğini kesin olarak saptarken bölgedeki kanser vakalarında ciddi artışlar ortaya çıktı. Filyos Vadisi Projesi adı altında başlatılan proje 459.5 hektarlık alanı kapsarken, 1900 hektarlık bir alanının serbest bölge ilan edilmesi dikkat çekmişti. Projede liman, tersane, termik santral, çimento ve toprak sanayi, demir çelik tesisi, serbest bölge, endüstri bölgesi, LPG depolama tesisleri, petrokimya tesisi, refrakter tuğla sanayi, kömür-cevher stok alanı ve depolama tesisleri gibi yatırımlar yer alıyor. 25 milyon ton gibi çok büyük bir kapasiteye sahip liman alanının önemli bir bölümünün dökme yük sahası olarak ayrılması, bölgede kurulması planlanan termik santrallerle başta demir-çelik olmak üzere kömüre dayalı diğer yatırımlar için gerekli ithal kömürün teminine yönelik bir hazırlık çalışması olarak hazırlandı.
EKOLOJİ SERVİSİ