Barzani’nin Erdoğan ziyaretiyle Kürtlerin gözünden tamamen düştüğünü söyleyen Bêritan Zagros, ‘Türkiye, KDP ve Sünniler üzerinden Irak siyasetine hakim olmaya çalışıyor’ dedi
Türkiye’ye ait savaş uçaklarının 1 Şubat’ta Maxmur Mülteci Kampı, Şengal ile Kuzey ve Doğu Suriye’nin Dêrîk ve Şehba’nın köylerine yönelik bombardımanına tepkiler sürüyor. Türkiye’nin saldırısının hemen ardından Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçîrvan Barzani Ankara’ya gelerek AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmeden iki gün sonra Ukrayna dönüşü gazetecilernin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Barzaniler farklı duruşlarını her geçen gün ispatlıyorlar” dedi. Gazeteci Bêrîtan Zagros, Nêçirvan Barzani-Erdoğan görüşmesinin yansımalarını ve bölgedeki gelişmeleri MA’ya değerlendirdi.
Kürt halkının gözünden tamamen düştüler
Barzani-Erdoğan görüşmesinin saldırıda yaşamlarının yitirenlerin cenazeleri toprağa verilmeden gerçekleştiğini söyleyen Zagros, görüşme fotoğrafının ise bilinçli olarak servis edildiğini belirtti. Erdoğan’ın Kürt halkına “KDP ve Barzani ailesi bizimle hareket ediyor. Kürtlere karşı yaptığımız katliamların da ortağıdır” mesajını verdiğini dile getiren Zagros, ziyaretle Barzani’nin Kürt halkının gözünden tamamen düştüğünü ifade etti.
İktidar kavgası
Barzaniler arasında açık bir şekilde olmasa da iktidar kavgası olduğunu ifade eden Zagros, Neçîrvan Barzani’nin başbakanlıktan alınarak bölge başkanlığına getirilmesinin bundan kaynaklı olduğuna işaret etti. Mesrûr Barzani Başabakan olduğundan beri Kürt düşmanlarına yaranmak için yarış içinde olduğunu söyleyen Zagros, türkiye’Nin Mesrûr Barzani üzerinden planlarını istediği gibi gerçekleştiremediği için bir kez daha Neçîrvan Barzani’nin diplomatik, siyasi ve ticaret tarafını kullanmaya çalıştığını bunun içinde zayıflığını ve iktidar sevdasını kullandığını söyledi.
Celladından özgürlük ummak!
Erdoğan-Barzani görüşmesinin tüm Kürt ve Bölge kamuoyunda “yüz karası” olarak tanımlandığını ifade eden Zagros, “Kürtler, Barzanilerin ve KDP’nin Kürt düşmanlığının farkındadır. KDP’nin tarihi bu tür örneklerle doludur. Kürtlerin, KDP ve Barzanilerden ulusal bir tutum sergileme umudu yok. Erdoğan Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü bile tanımıyor. Erdoğan resmi hesabında Arapça olarak ‘Kuzey Irak Yönetimi Başkanı’ yazmıştı. Başûrlu aydın ve siyasiler de eleştirilmeli, karşı durmalıdır. AKP ve MHP ‘den Başûr’un statüsünün tanınacağına dair umutları var. Erdoğan’dan beklentilerinin olması üzücü ve utanç verici bir durumdur. Halen referanduma karşı tavırları canlı bir örnek olarak hepimizin gözleri önündedir. Herkesten önce karşı çıkan Erdoğan ve devleti idi. Hatta sadece karşı çıkmakla kalmadı, açıkça tehdit etti, hakaret etti ve hava limanlarını Kürdistan uçaklarına kapattı. Irak’la beraber Güney ve Kuzey sınırlarında tatbikat yaptılar. Halen düşman ve celladından bir gün onların özgürlüklerini tanıyacak ve yaptıklarından vazgeçecekler diye medet umuyorlar.”
Kürtlerin kazanımlarını dağıtıyorlar
Zagros, “Kürtler, Barzani’nin Erdoğan’ın ayağına gitmesinin Kürtlerin kazanımlarına karşı olduğunu biliyor. Nêçîrvan Barzani’nin ziyareti Kürtlere zarardan başka bir şey getirmez. Bu ziyaret Kürtlere karşı yapılan katliamların ortaklığıdır. Kürtler haklarını, özgürlüklerini büyük bedeller ödeyerek kaşıkla kazanırken, Barzani ve KDP kürekle dağıtıyorlar” diye belirtti.
Cumhurbaşkanlığına müdahale
Erdoğan ve Barzani görüşmesinin bir boyutunun da Irak Cumhurbaşkanı seçimlerine müdahale olduğunun altını çizen Zagros, “Türkiye, ABD ve İran’ın müdahalelerinden dolayı Kürt halkının ve tüm Irak halkının çıkarlarına dayalı demokratik bir hükümet kurulamıyor. Türkiye, KDP ve Sünniler üzerinden Irak siyasetine hakim olmaya, İran ise Şii Koordinasyonu ile Irak siyasetindeki egemenliğini korumaya çalışıyor. Bu nedenle taraflar arasında şiddetli bir çatışma yaşanıyor. Bölgedeki kulislere ve medyada yapılan bazı açıklamalara göre; Mukteda Sadr, Neçîrvan Barzani’den Cumhurbaşkanlığı’na aday olmasını istemiş, ancak Kürtler ve Irak güçleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle sıcak bakmamış. Türkiye’nin yeni Irak hükümeti ve Cumhurbaşkanlığı’nı da Neçîrvan Barzani ile konuştuğu tahmin ediliyor. Türkiye, Kürdistan ve Irak politikasını KDP üzerinden uygulamak istiyor. Erdoğan’ın ‘Neçîrvan Barzani ile Irak’taki durumu da görüştük. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle orada yeni bir safha başlayacak’ söylemleri bu görüşü doğruluyor. Erdoğan, Irak siyasetine Barzani aracılığıyla müdahalesini ve Irak’taki gerginliğini derinleştirilmesindeki rolünü açıkça dile getirdi. Erdoğan, Hoşyar Zebarî yerine Neçîrvan Barzani’den kendisini aday göstermesini istemiş ve bu mesajı Irak’ın bazı bölgelerine ulaştırmış olabilir” ifadelerini kullandı.
Saldırılar özyönetimi parçalamak için
Şengal’de gazetecilik yapan Nesrîn Hisên, bölgeye yönelik saldırıları ve Erdoğan Barzani görüşmesini MA’dan Zeynep Durgut’a değerlendirdi. Türkiye’nin 1 Şubat’ta gerçekleştirdiği eşzamanlı saldırılarla Özyönetim sisteminin hedef aldığını söyleyen Hisên, bu bölgelerde boşluk yaratmaya çalışan Türkiye’nin halkın iradesini aşamadığı için bu saldırıları düzenlediğini altını çizdi.
Türkiye’nin IŞİD’in yenilgisine öfkelendiğini belirten Hisên, anca saldırılar karşısında halkın geri adım atmadığını dile getirdi.
9 Ekim 202’de imzalanan “Şengal Anlaşması”na dikkati çeken Hisên, bu anlaşmayı uygulamanın Êzidîleri yok etmek anlamına geleceğini belirterek bunu uygulamaya kalkanların büyük bir direnişle karşılaşacağını söyledi.
Hedef Öcalan’ın fikirleri
Saldırıların asıl nedeninin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fikirleri temelinde inşa edilen özyönetim modeli olduğuna vurgu yapan Hisên, “2017’den itibaren Şengal topraklarının neredeyse yüzde 90’nı bombalandı. Türkiye, yaptığı her saldırıda Êzidîlerin öncülerini hedef alıyor. Çünkü Şengal stratejik bir alan ve direniş yeridir. Fermandan sonra Êzidî genç ve kadınları Öcalan’ın ideolojisi eksininde örgütlendi. Şu anda da Êzidîler saldırılara karşı bu ideoloji etrafından kenetleniyor. Êzidîler artık eski Êzidîler değil. Şengal’de büyük bir direniş var. Türkiye de bu direnişe tahammül edilmediği için saldırılar yapılıyor” diye konuştu.
Sessiz kalınmamalı
Irak hükümetinin Türkiye’nin saldırıları karşısındaki sessizliğini değerlendiren Hisên, Türkiye’nin saldırıları karşısında Êzidîlerin direndiğini ve direnmeye de devam edeceğini kaydetti. “Bizler şunu çok iyi biliyoruz ki; Türkiye hiçbir saldırıyı kendi başına yapmıyor. Her saldırı planlıdır” diyen Hisên, saldırlar karşısında sessiz kalınmaması çağrısı yaptı.
Neçîrvan’dan teşekkür ziyareti
Hisên son olarak şunları söyledi; “Şengal, Mahmur ve Rojava Kürdistan’ına yönelik saldırılardan sonra Neçîrvan Barzani Erdoğan ile görüştü. Bu görüşmede gelecekte nasıl saldırılar düzenlenebileceğini tartıştılar. Barzani’nin Erdoğan’la görüşmesi bir teşekkürdü. Barzani, Erdoğan’a Mahmur, Şengal ve Dêrik’e saldırdığı için teşekkür etti. Bu onun resmiydi. Bu resim aynı zamanda Barzani’nin Türkiye ile saldırılarda ortaklaştığını kanıtladı.”
Ömer Akın / Diyarbakır-MA