NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 24 Mart’taki NATO Liderler Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, ‘Rusya’ya yeni yaptırım’ mesajı verdi. Stoltenberg, “Yarınki zirvede daha fazla karar alacağız” dedi.
Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO karargahında 24 Mart’tan gerçekleştirilecek zirve öncesi değerlendirmelerde bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin zirvenin gündeminde olmayacağını kaydetti. Stoltenberg, “Ukrayna’ya desteğimizi arttıracağız ama bu savaşın topyekün bir NATO-Rusya savaşına dönüşmesine engel olmalıyız” ifadelerini kullandı.
Müttefiklerin Çin’in Rusya’ya maddi destek sağlamasından endişeli olduğunu kaydeden Stoltenberg, “Aynı zamanda Belarus’a da bir çağrımız olacak. Onlar da işgale destek olmamalı” diye konuştu.
‘Muharebe grubu sayısı 8’e çıkarılacak’
Stoltenberg, toplam NATO muharebe grubu sayısının 8’e çıkarılacağını belirterek, “Yarınki zirvede yeni kararlar alacağız. Liderlerin, ittifakın doğu kısmındaki güçlerimizde büyük artışlarla NATO’nun duruşunu tüm alanlarda güçlendirmeyi kabul etmelerini bekliyorum. Karada, havada ve denizde. İlk adım, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’da dört yeni NATO muharebe grubunun konuşlandırılmasıdır. Bu, Baltık ülkeleri ve Polonya’daki mevcut güçlerimizle birlikte, doğu kanadında sekiz çok uluslu NATO muharebe grubuna sahip olacağımız anlamına geliyor” dedi.
Stoltenberg’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Burada yeni bir güvenlik gerçeği ile karşı karşıyayız. Yarın Ukrayna’ya yönelik desteğimiz tashik edeceğiz. Ukraynalıların temel haklarını korumalarına yardımcı olacağız. Son aylarda müttefikler askeri desteklerini de arttırdı. Yakıt ve mühimmat sağladık. Finansal destek sağladık ve mültecilere ev sahipliği yaptık. Ukrayna’nın kimyasal biyoloji saldırıra karşı koruyacak techizatlar konusunda da anlaşmaya varmayı umuyoruz. Elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız. Savaşın Ukrayna dışına taşmasını engellemiz gerekiyor. Aynı zamanda başka ortaklara yönelik desteğin de artmasını bekleyeceğiz. Birlikte çalışarak onlara yardımcı olmalıyız. Şu anda güvenlik çevremiz tamamen değişmiş durumda.
Öncelikle şunu anlamamız gerekiyor. Eşi benzeri görülmemiş bir NATO varlığı var bölgede. Doğu bloğunda varlığımız ikiye katlandı. Bu çok ciddi bir ek güç anlamına geliyor. Hem havadan hem karadan destekliyoruz. Her türlü saldırıya karşılık vermeye hazırlıklıyız. Yarın gerekli kararları alıp 4 savaş grubu daha göndereceğimizi duyuracağız.
‘Kimyasal silah kullanmanın ciddi sonuçları olur’
Kimyasal silahların kullanılması tamamen çatışmanın doğasını değiştirir. Çok ciddi sonuçlar doğurur. Bence iletmemiz gereken en önemli mesaj bu.
Müttefikler Çin’in maddi destek sağlamasından endişeli. Aynı zamanda Belarus’a da bir çağrımız olacak. Onlar da işgale destek olmamalı. Tüm müttefikler daha fazla yatırım için anlaşma sağlamalı. Rusya’nın karşısında duruyoruz ve tüm müttefiklerimizi koruyoruz.
Pekin bağımsız devletler konusunda Rusya’dan yana destek vermeye başlamıştır. Bu kapsamda ciddi anlamda dezonformasyon vermeye de başlamıştır. İttifak, Çin’in Rusya’ya teçhizat desteği verdiğinden de endişe etmektedir.”
NATO liderleri yarın toplanıyor
NATO üyesi 30 ülkenin liderleri, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında ortaya çıkan durumu, NATO’nun Doğu Avrupa’daki uzun vadeli duruşunu görüşmek üzere yarın bir araya gelecek. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı zirve, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO karargahında gerçekleştirilecek.
Toplantıya Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin de telekonferansla bağlanarak konuşma yapması, NATO’dan hava savunma sistemleri temin edilmesiyle uçuşa yasak bölge talep etmesi bekleniyor.
DIŞ HABERLER