Eskişehir’de maden şirket temsilcilerinin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nü ziyaret ederek, tarım arazileri ve meralardaki maden çalışmalarında destek için görüşme yapmaları dikkat çekici
Eskişehir Sanayi Odası bünyesinde oluşturulan ve Türkiye’de bir ilk olarak 2016’da kurulan ‘Eskişehir Maden Kümesi’ Başkanı Metin Çekiç ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyeleri, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Ziyarette Eskişehir’de tarım arazileri ve meralar üzerinde faaliyet gösteren madencilik firmalarının sorun ve talepleri, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne aktarıldı. Eskişehir Madencilik Kümesi, madencilik sektöründe faaliyet gösteren firmalara mesleki, sosyal, teknik ve ekonomik yönden rehberlik etmeyi ve rekabet içerisinde iş birliği sağlamayı hedefleyen bir yapı olarak tarif ediliyor.
Talepleri yapıcı çözüm!
Kümenin ziyaretteki amacı kurulmuş olan yapının çıkarlarını sürdürmek ve genişletmek istendiği ise kendi tariflerinden anlaşılabiliyor. Ziyarette konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, “Ülkemizin her karış toprağının üstü de altı da bizim için çok kıymetli. Devlet kurumları olarak temel felsefemiz öncelikle ilimiz ve ülkemizin kalkınması. Bu sebeple madencilik sektörünün yeraltı zenginliklerimizi ekonomiye kazandırılması esnasında tarımsal üretime ve çevreye zarar vermeden faaliyetlerine devam edebilmesi için üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” ifadeleriyle maden şirketlerinin bugüne kadar yarattığı yıkımlara hiç şahit olmamış gibi konuşurken, karşılaşılan sorunlara ‘yapıcı’ çözümler üretme vurgusu şaşırtıcıydı.
Ziyaretler dikkat çekici
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik ile yaptıkları görüşmede Eskişehir’in gelişen maden sektörü, madencilik ve çevre ilişkileri hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunan Küme üyeleri, Bakanlık tarafından madencilik sektörüne yönelik geliştirilen idari ve teknik düzenlemelerin sektörde memnuniyet yarattığını belirtti. Yapılan görüşmede, Madencilik Kümesi’nin Eskişehir’deki madencilik potansiyelinin daha fazla artırılması konularının değerlendirildiği bildirildi. Küme ziyaretlerini Eskişehir Orman Bölge Müdürü olarak atanan İsmail Boz yaparak doğal alanlarda rahat bir doğa yıkımı eyleminde tüm taraflardan görüş aldı.
Harcamaları boşa gidiyormuş
Eskişehir Madencilik Kümesi geçtiğimiz aralık ayı içinde yaptıkları bir basın açıklamasında, madencilik sektörü için destek beklediklerini duyurmuştu. Madenciliğin büyük risk taşıyan yatırımlardan olduğunu söyleyen Küme Başkanı Çekiç, “Madencilikte uzun bir arama sürecinden sonra üretime geçilebiliyor. Arama sonuçları olumsuz ise saha terk ediliyor. Bu süreçte yapılan tüm harcamalar boşa gidiyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesini, ruhsat güvencesinin artırılmasını, izin süreçlerinin öngörülebilir ve şeffaf olmasını talep ediyoruz” dedi. Çekiç’in yaptığı bu vurgular, İl Tarım ile Orman Bölge Müdürlüklerine yaptıkları ziyaretlerin nedenini anlaşılır kılmasını sağladı.
Maden şirketlerinin dayanılmaz arsızlığı!
Eskişehir kümesinde beslenen maden şirketlerinin üye oldukları Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) Yönetim Kurulu Başkanı Naci İlci yaptığı bir açıklamada kümenin Eskişehir’deki ziyaret amacıyla aynı talepleri dile getiren, “İzin prosedürleri başta olmak üzere orman mevzuatı ve toplumdaki madenci algısı gibi konuların maden işletmecilerini yoruyor” sözlerine, “Çevre de bizimdir maden de bizimdir” sözlerini ekleyerek adeta şımarıklığın tavan yaptığı noktaya ulaşıyordu. AKP iktidarı tarafından Maden Yasası’nda yapılan birçok değişikliklerle maden yatırımlarında madenlerin altyapılarının Valiliklerce karşılanması dahil maden şirketlerine ciddi destekler verildi.
Halk, cevabı veriyor verecek!
AKP iktidarının algı yönetimiyle ‘milli ve yerli’ oldukları imajı yaratılan maden şirketleri, ne orman için ne de meralar için para ödemek istemedikleri gibi önlerinde hiçbir engel de tanımıyor. Zeytinlik alanların madenciliğe açılmasını sağlayan son değişiklikle önlerinde maden yağması için yasal hiçbir engel bırakılmadı. Tüm bu doymak bilmez emek ve doğa sömürüsünü azgınca sürdüren maden şirketlerine karşı direnen yurttaşlar dışında doğal yaşamı koruyan hiçbir kurumun kalmamış olması koruma sorumluluğunu halkın sırtına yüklüyor. Sermaye hizmetinde kusur etmeyen mevcut iktidardan aldıkları güçle işçilerin, ormanların, suların, hayvanların, dağın, taşın her şeyin sahibi olduklarına kendilerini inandırdıkları görülen maden patronlarına, işçiler, köylüler ve doğa dostları her yerde gereken cevabı veriyor ve vermeye devam edecek.
HABER MERKEZİ