Erdoğan’ın ekonomik krizle ilgili olarak emir kipinde kullandığı ‘kriz mriz yok’ ifadesinin gerçek hayatta karşılığını bulmadığı görülüyor. Sanayi kenti Bursa’da işten çıkarılmaların yoğunlaştığı ve yıl sonuna kadar en az 300 bin insanın bu durumdan etkileneceği belirtiliyor
Cumuhrbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın ‘kriz mriz yok’ açıklamasına karşın kriz kendini açıkça göstermeye başladı. Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinde biri olan Bursa’da işten çıkarmalar başladı. Özellikle Tofaş, Oyak Reno ve Bosch gibi büyük tekellere çalışan yan sanayi fabrikalarında yaşanan işten atmalar büyük fabrikalarda gizli bir şekilde yaşanıyor. Tofaş’ta çalışan bir işçiden öğrendiğimize göre, fabrikada işten çıkmaların açık olduğu ve isteyen her işçinin tazminatını alıp işten ayrılmasının yolu açılmış. Tofaş’ta çalışan işçiler içinde çok sayıda askerliğini yapmamışların varlığı işten çıkarmalarda kolaylık sağlanacağını belirten işçi, teşvik yoluyla alınan işçilerin özelliklekadın işçilerin çokluğu nedeniyle kitlesel bir işten çıkarmanın görünür biçimde yaşanmayacağı, ancak kitlesel işten çıkarmanın bu yolla üstü örtülerek yaşanacağı fabrikada çalışan işçiler içinde konuşulduğunu belirtti.
Haftalık çalışma günü düştü
Ekim ayı içinde Tofaş’ta 1 haftalık zorunlu izin kullanılacağı yani üretime ara verileceği işçilere söylenmiş. Reno’da ise durumun biraz farklı olduğunu belirten işçi, ithalat oranı Tofaş’a göre Reno’da daha fazla ve bu nedenle Reno’da işten çıkarmaların Tofaş’la birlikte başlamayacağını belirtti. Tofaş’a çalışan yan sanayi işyerlerinde ise işten çıkarmaların çoktan başladığını ve bu durumun önümüzdeki günlerde artarak süreceğini belirten işçi, Tofaş’ta haftalık çalışma günleri birayı aşkın süredir genellikle 5 gün ve bazen 4 gün olarak gerçekelştiriğini söyledi. İşçi, çalıştırılmadıkları günlerin ücretlerinde ise brüt ücretten yüzde 28 kesinti yapıldığı ancak ellerine o günler için net yüzde 50 ücret geçtiğini ifade etti.
300 bin yurttaşa zor günler!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa’nın sanayi kimliği nedeniyle olumsuz ekonomik gidişattan en fazla etkilenen şehirlerin başında geldiğini belirterek, uzun süredir devam eden ekonomik durgunluktan dolayı kaygı verici gelişmelerin başladığını söyledi. Orhan Sarıbal “Her gün işletme büyüklüğüne göre yüzlerce insanın iş akitleri feshediliyor. Ancak maalesef bu daha başlangıç. Yıl sonuna kadar Bursa’yı büyük bir işsizlik dalgası vuracak. Tüm sektörlerle yaptığımız görüşmelerde ilk etapta ve sadece yıl sonuna kadar aileleriyle birlikte 300 bin vatandaşımızı zor günler bekliyor” dedi. Otomotiv yan sanayi, inşaat, mobilya, gıda, tekstil, tarım ve daha birçok farklı sektörde ciddi daralmanın söz konusu olduğunun altını çizen Sarıbal, “Yıl sonuna kadar Bursa’da iflasını açıklaması beklenen, yüzlerce firmaya yenilerinin eklenecek ve bu on binlerce işsiz demek” dedi.
İşsizlik intihara sürüklüyor
Urfa’da aşure dağıtımı sırasında bir genç, “İşsizim ve açım” diyerek bedenini ateşe verdi. Vücudunda yanık oluşan genç, hastaneye kaldırıldı. Urfa’da Topçu Meydanı’nda belediye başkanları ve AKP’li vekillerin katılımıyla düzenlenen aşure dağıtımı sırasında iş isteyen bir genç bedenini ateşe verdi. Tören sırasında “İşsizim ve açım” diye bağıran genç, üzerine benzin dökerek bedenini ateşe verdi. Kısa sürede alevler içerisinde kalan gence yangın tüpü ile müdahale edildi. Vücudunun büyük bir bölümünde yanıklar oluşan genç hastaneye kaldırıldı. İstanbul’da ise Taksim Camii inşaatında çalıştırılan vince çıkan bir kişi işsizlikten intihar girişiminde bulundu. Vinçte kalmayı sürdüren ve adı öğrenilmeyen yurttaş, sesinin duyulmasını istediğini belirtti.
EKONOMİ SERVİSİ