Beykoz Tokatköy’de zorla gerçekleştirilen kentsel dönüşüm ihalesi Erdoğan’la yakın ilişkisi olan İbrahim Turgut’un şirketine verildi
İstanbul’un Beykoz İlçesine bağlı Tokatköy’de kentsel dönüşüm projesi gerekçesiyle geçen aylarda mahalleliler evlerinden zorla çıkartılmış, evler iş makinalarıyla yıkılmıştı.
Kentsel dönüşüme ilişkin Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş ihaleyi 789 milyon 743 bin TL sözleşme imzaladığı sahibi İbrahim Turgut olan şirkete verdi. Turgut’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın ilişkileri olduğu ortaya çıktı.
789 milyon para ödenecek
Emlak Konut, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, evlerin yıkıldığı alanda yapılacak konutlar için milyonlarca liralık sözleşme imzalandığını açıkladı. BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre Emlak Konut’un açıklamasında “Şirketimiz tarafından ihale edilen İstanbul Beykoz Tokatköy 1’inci Etap Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi için Yüklenici Turgut Müteahhitlik A.Ş. ile 27 Eylül tarihinde sözleşme imzalanmıştır” denildi. Emlak Konut ile Turgut Müteahhitlik A.Ş. ile imzalanan sözleşmenin bedeli ise KDV hariç 789 milyon 743 bin TL olarak açıklandı.
Turgut, Erdoğan ile yakın ilişkide
Turgut Müteahhitlik A.Ş.’nin sahibi olan ve aynı zamanda Çaykur Rizespor Kulübü’nün de başkanı olan İbrahim Turgut ile Erdoğan’ın yakın ilişkileri olduğu biliniyor. Şirketin internet sitesinde Erdoğan’ın şirkete ziyaretlerde bulunduğu görülürken, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turgut’un Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman gibi AKP’li isimlerle çekilmiş çok sayıda fotoğrafı sergileniyor.
Yurttaşlar 300 bin ile 700 bin lira borçlandırıldı
Emlak Konut 27 Mayıs tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yapmış ve Bakanlık 19 Temmuz tarihinde ise ‘ÇED gerekli değil’ kararı vermişti. Emlak Konut’un proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nin maliyeti, 376 milyon 429 bin 500 TL olarak belirlenmişti. Ancak KAP’a yapılan bildirime göre projenin sadece ilk etabı için 879 milyon TL harcandığı ortaya çıkmış oldu
Yurttaşların 40-45 yıldır yaşadığı ve itirazlarına rağmen yıkılan konutların çoğu tapu tahsis belgeliydi. Bölge halkı her seçim döneminde tapu vaat edildiğini ancak bunun gerçekleşmediğini belirtti. Bir bölümü dönüşüm sürecinde kendilerine yetersiz kira yardımı yapıldığını ve yeni konutlar için para istendiğini söylüyor. Bir bölümü ise kendilerine ait konutlardan rant elde edilmeye çalışıldığını aktarıyor. Ayrıca evlerinden zorla çıkarılan halka sadece bin 950 TL kira yardımı yapıldı. Yurttaşlar 300 bin ile 700 bin TL arasında borçlandırıldı.
HABER MERKEZİ